Befejezték az alapkiképzést

2020.11.25. 07:00

Esküt tettek a katonák a várpalotai Kossuth-laktanyában

Hathetes alapkiképzésüket ünnepélyes esküvel zárták az MH Bakony Harckiképző Központhoz bevonult katonák a napokban a várpalotai Kossuth-laktanya alakulóterén.

Szabó Péter Dániel

Esküvel zárták alapkiképzésüket a várpalotai katonák

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A járványhelyzetre való tekintettel nem megszokott módon, hanem szűk körben zajlott le az ünnepélyes katonai eskütétel. A katonákat Pálmai Árpád alezredes, az alakulat központparancsnok-helyettese látta el útravalóval.

– Az eskütétel az alapkiképzés lezárása, valamint a nagybetűs katonaélet kezdete. Önök honvédesküt tettek az imént, ami egy életen át kötelez. A pozitív hozzáállás a mindennapi feladatokhoz és a bajtársakhoz, valamint az alázat a szakmai fejlődés érdekében segíti majd önöket útjukon – hangsúlyozta Pálmai alezredes a laktanya alakulóterén.

Október legelején 49 újonc kezdte meg hathetes alapkiképzését a várpalotai katonai alakulatnál. A leendő tisztek, altisztek és legénységi állományú katonák a járványügyi rendszabályok betartása mellett érkeztek a Kossuth-laktanyába. A felkészítés egy komplex egészségügyi vizsgálattal indult, majd az egyenruhát és az általános katonai felszerelést vették át a bevonulók.

Esküvel zárták alapkiképzésüket a várpalotai katonák Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Az első hetekben a katonai testnevelés mellett megismerkedtek az egyéni lőfegyverek kezelésével, tereptannal, illetve a fegyverekkel történő mozgásmódokkal is.

Általános harcászati foglalkozásokon vettek részt a negyedik héten. A Bakonykúti Kiképzőbázis területén többek között a fedezőbiztosítás és a felderítés alapjait sajátították el, majd begyakorolták a sebesültszállítás fogásait.

Az utolsó két hétben tereptan-foglalkozásokon, valamint pisztoly- és gépkarabély-lőgyakorlatokon vettek részt szintén a Bakonykúti Kiképzőbázison a katonák, akik a zárás előtt robbantás foglalkozáson és kézigránátdobó gyakorlaton is helytálltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában