jövő év végén indulhat meg az építkezés

2020.12.17. 17:53

Lőszer- és robbanóanyaggyár épülhet Várpalotán

Egy nagykaliberűlőszer-gyár, valamint egy robbanóanyaggyár létesítéséről írt alá a magyar állam ma szerződést a Rheinmetall cégcsoporttal. Mindkét üzem Várpalota vonzáskörzetében, ám a lakott területektől távol épül majd fel – jelentette be csütörtök délután a várpalotai Thury-várban Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

Szabó Péter Dániel

Fotó: Szabó Péter Dániel

A politikus a helyi képviselő-testületnek tartott tájékoztatót követően kiemelte, a várpalotai lőszergyárban készülő 30, 120 és 155 milliméter kaliberű lőszerek többek között a honvédség Lynx gyalogsági harcjárműveinek, Leopard 2 harckocsijainak, illetve PzH 2000 önjáró lövegeinek ellátásához szükségesek, de egy gránátok gyártásához szükséges sort is telepítenek majd a modern üzembe. – Emellett létesül a város vonzáskörzetében egy hexogén, más néven RDX robbanóanyaggyár is. A modern világban egyre nagyobb mennyiségben használják ezt a robbanóanyagot, rendkívül stabil vegyületről van szó. A világ legmodernebb robbanóanyaggyára épül fel Várpalota mellett, s ez további hadiipari cégek betelepülését vonzza majd maga után – hangsúlyozta Maróth Gáspár.

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón kiemelte, nagyon fontosnak tartja, hogy a jelentős beruházást a várpalotaiak is támogassák

Campanari-Talabér Márta polgármester kijelentette: a város jövőjét alapjában meghatározó védelmi ipari beruházás bejelentésére került ma sor, ami hasonló gazdasági biztonságot jelenthet Várpalotának, mint korábban a bánya és az erőmű. – Tisztában vagyunk vele, hogy ez egy veszélyes üzem, ám a világ legmodernebb technológiáját hozzák Várpalotára, ami garantálja az ott dolgozók és a környéken élők maximális biztonságát. Ez az elsődleges szempont ennél a beruházásnál – mondta el Várpalota polgármestere.

Fotó: Szabó Péter Dániel

Maróth Gáspár lapunk kérdésére elmondta, a gyárak tervezését 2021 elején kezdik a német mérnökökkel együttműködve, s a szükséges állami területek összevonását követően a jövő év végén indulhat meg az építkezés.

– A beruházás első ütemét illetően mintegy 200 millió euróval (közel 70 milliárd forint) kalkulálunk, s mintegy 150 kiemelt jövedelmet biztosító munkahely jön létre. A terveink szerint 2024 elejére a gyárak első fázisa elkészül, s megindulhat a nagy kaliberű lövedékek részleges gyártása, a robbanóanyag-gyártás pedig 2026-ra indul be. Ebből is látszik, hogy hosszú távra tervezünk Várpalotával – jegyezte meg Maróth Gáspár, akitől megtudtuk 2027-ig a vállalatcsoport kétmilliárd eurós termeléssel kalkulál, ami iparűzési adóban is komoly bevételt jelenthet a településnek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában