Aki teheti, adományozhat tartós élelmiszert (is)

2020.12.02. 11:00

Otthont biztosítanak a veszprémi hajléktalanoknak

– A korábbi éveknek megfelelően működtetjük a téli időszakban az intézményünket, ami többek között azt jelenti, hogy az utcai szolgálat ellátja a kint élő hajléktalanokat – nyilatkozta a Naplónak Vágner Milán, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményvezetője.

Juhász-Léhi István

Négy-öt fedél nélküli ember lehet kint most az utcán Veszprémben, a többiek védett helyen vannak

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Hetente háromszor működtetünk teajáratot, amelynek előre meghatározott megállóhelyei vannak. Ekkor élelmet, forró teát is viszünk, továbbá felajánljuk a gondozottaknak az intézményi szolgáltatást, és ebben az időszakban még inkább az intézményünkbe terelgetjük őket – mondta Vágner Milán. Hozzátette, emellett az utcán élők számára működtetik az úgynevezett alacsony küszöbű szolgáltatásukat, melynek az az elsődleges célja, hogy minden hajléktalan embernek ellátást biztosítsanak, főleg télen.

– A nappali melegedővel és az éjjeli menedékhellyel 24 órás intézményi ellátást biztosítunk minden hajléktalan embernek. Ezenkívül vannak a bentlakásos intézményeink, az átmeneti szálló, a rehabilitációs célú átmeneti szálló és a hajléktalanok otthona, ahová felvételi kérelem után tudnak bekerülni a hajléktalanok – jegyezte meg az intézményvezető. Mint mondta, ötvenöt munkatárs segíti a munkájukat. Tanultak a tavaszi időszakból, a járvány első hullámából, jól kialakított eljárásrendjeik vannak. Az országos központjuk által kiadott eljárásrendek szorosan kapcsolódnak az illetékes minisztérium előírásaihoz.

Rászoruló gondozottak a veszprémi Befogadás Házában
Fotó: Pesthy Márton/Napló

– A Máltai Szeretetszolgálatnak van Vészhelyzetkeze­lési Munkacsoportja, melynek tagjait folyamatosan információkkal látjuk el arról, nálunk hogyan alakul a járványhelyzet. Ha valakin a fertőzöttség tünetei észlelhetők, vagy esetleg kórházba kerül, azonnal jelezzük a munkacsoportnak. Most éppen azt közöltük velük, hogy harmincnégy kollégánál végezték el a koronavírus-szűrést, és szerencsére mindenki tesztje negatív lett. Az egyik munkatársunk, aki házi karanténban van, a napokban jöhet vissza dolgozni – tájékoztatott Vágner Milán.

Megtudtuk: a szeretetszolgálat szoros kapcsolatot ápol a veszprémi önkormányzattal, valamint a mentőkkel és a rendőrséggel is jó az együttműködés. Olvasóink érdeklődtek felőle, így utánajártunk annak is, hogy aki szeretne, hogyan és mivel tud segíteni a hajléktalan embereknek a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül. Vágner Milán kiemelte: ha a jóakaratú emberek segíteni szeretnének, akkor ezt megtehetik tartós élelmiszerekkel, például konzervekkel, száraztésztával. Az adományokat a Jutasi úti Befogadás Házába várják.

– Minden olyan étel, ami csomagolt és fertőzésmentes tud maradni, segítség számunkra. A lakóinknak van konyhájuk, ahol az ételt el tudják készíteni – közölte Vágner Milán. Hozzátette: szívesen fogadnak háztartási és evőeszközöket is, de fehérneműre, törölközőre is szükség lenne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában