Szent Margit ünnepe

2021.01.28. 07:00

Háromnapos lelkigyakorlatot tartottak a veszprémi templomban

Árpád-házi Szent Margit ünnepéhez kapcsolódva – a hagyomány jegyében – Veszprém legnagyobb templomában idén is az ünnepre felkészítő háromnapos lelkigyakorlatot (triidumot)tartottak, amelyet Mórocz Tamás címzetes apát, bodajki plébános mutatott be, Tornavölgyi Krisztián plébános, érseki irodaigazgató meghívására.

Napló

Mórocz Tamás bodajki plébános mutatta be a lelkigyakorlatot Fotó: Nagy Lajos/Napló

A triduum mindhárom nap Szent Margit ereklyéje előtti litániával kezdődött a hívek közösségében.

A bodajki Szűzanya kegyhelyén szolgáló plébános elmondta, számára Margit a legkedvesebb az Árpád-házi szentek közül. Személyesen hat rá a példája. Mit jelent az életünket felajánlani Istennek? – tette fel a kérdést. Ennek a felajánlásnak van egy szép papi vonása is, „isteni meghívásban” mindannyian papok tudunk lenni. A jelenlegi járványos helyzetre utalva elmondta, hogy még az ilyen nehéz időszakokban is látszódnia kell Isten üzenetének. Szent Margit a legalantasabb munkában is szabad tudott lenni, mert rájött, hogy a legnagyobb boldogság Isten akaratát teljesíteni. Szent Margit az életét ajándékozta oda. Nem adhatunk kevesebbet sem egymásnak, mint önmagunkat, és Istennek sem adhatunk ennél kevesebbet.

Az életfelajánlással és annak mikéntjével folytatódott a lelkigyakorlat második napja. Ahhoz, hogy az ember fel tudja ajánlani életét Istennek, előbb rá kell jönnie, hogy ő maga kicsoda: szabad ember, Isten képmására teremtve. Képes szíve minden érzését, örömét, bánatát kimondani és megélni. Egészen más az ember, mint bármely teremtett lény a földön. Kiemelte, hogy meg kell találni önmagunkban azt, ami felajánlható. Szent Margitban nem csak az a tiszteletre méltó, hogy vállalta a szegénységet, hanem az is, hogy a külső javaktól nem függött a boldogsága. Vállalta királylányként a szegénységet, kolostorba ment és boldog volt.

A triduum harmadik estéjén, Szent Margit ünnepének napján, melyen a vendégszónok és a plébános mellett Szijártó László helyettes esperes, balatonalmádi plébános is koncelebrált, Mórocz Tamás reményét fejezte ki, hogy talán kicsit felfedeztük magunkban, hasonlatosak vagyunk az Istenhez. Értjük a szavát, és ő is ért bennünket.

Mórocz Tamás bodajki plébános mutatta be a lelkigyakorlatot
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Szent Margit életében is megjelenik az érdek-nélküliség, hiszen tudta szívből szeretni azokat is, akik őt lenézték. A szentekben csodálhatjuk azt, hogy nekik nem volt nehéz szeretni azokat, akik őket bántották. Minden szentben felcsillan ennek a viszonzást nem váró tiszta szeretetnek a ragyogása.

Az ünnepi búcsúi szentmisét vasárnap Udvardy György tartotta. Az érsek arról beszélt, hogy példaként tekintünk Szent Margitra, és kérjük, hogy segítsen bennünket az isteni parancsok helyes megismerésére, és bátor teljesítésére. Hisszük, hogy ő közbenjáróként is jelen van az életünkben, és talán abban kérjük leginkább segítségét, hogy legyen bátorságunk az áldozatot, önfeláldozást, a keresztnek a logikáját bátran közel engedni magunkhoz. Jézus nem bizonytalanságban akar hagyni bennünket, nem félelmet akar kelteni bennünk, hanem meghív az ő életére. Ebben kiváló példa Árpád-házi Szent Margit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában