évértékelő

2021.01.27. 07:00

Nehéz, de eredményes évet zárt Malomsok

„Településünk számára nehéz, ugyanakkor eredményes volt a tavalyi esztendő” – foglalta össze a tavalyi évet Fintáné Dóra Mária, Malomsok polgármestere.

Polgár Bettina

Saját erőből újították fel a buszmegállót

Fotó: Polgár Bettina/Napló

A polgármester kiemelte, a koronavírus-járvány lényegesen átírta az önkormányzat és a lakosság mindennapjait.

– A hivatal dolgozóival munkakörre való tekintet nélkül részt vettünk a vírushelyzet alatt fellépő szociális feladatok ellátásában, segítve az időseket, rászorultakat. A községben ismét megmutatkozott a közösségi összefogás: az önkormányzat által vásárolt anyagból többen ellenszolgáltatás nélkül maszkokat varrtak, melyeket kiosztottunk a lakosságnak. Emellett tisztító- és fertőtlenítőszerből álló csomagot biztosítottunk a vírus elleni védekezéshez a 70 év feletti időseknek a veszélyhelyzet kezdetekor. Segítettük a rászorultakat a gyógyszerek kiváltásában, a bevásárlásban, a meleg étel házhoz szállításában. Szükség esetén szakrendelésre és háziorvosi rendelésre szállítottuk a helyi lakosokat – fejtette ki Fintáné Dóra Mária. Mint mondta, a járványhelyzet miatt több rendezvényüket nem tudták megtartani, elmaradt többek között a nyugdíjasnap, helyette év végén a 65 év felettieknek, 120 főnek ötezer forint értékben kríziscsomagot állítottak össze.

Emellett a Magyar falu program révén nyárbúcsúztató családi napot tartottak, a Bakonyalja–Sokoró Lovas Club és Telbisz Zoltán fogathajtó szervezésében, az önkormányzat támogatásával megrendezték a hagyományos lovasnapot, és idén is ellátogatott a gyermekekhez az önkormányzat Mikulása.

– Mindezek mellett folyamatosan dolgoztunk a település fejlesztésén, két nyertes pályázattal is büszkélkedhetünk a Magyar falu program keretén belül. Elvégeztük a tornacsarnok tetőszerkezetének teljes felújítását, továbbá két új, hőszigetelt kéménnyel is gazdagodott az ingatlan a 20,5 millió forintos támogatás révén. Ebből a pályázatból valósítottuk meg a nyárbúcsúztató családi napot is, illetve hangtechnikai eszközöket és tárolókat vásároltunk. Az óvodaudvar felújítására 4,4 millió forintot nyertünk – magyarázta a település

vezetője.

Fintáné Dóra Mária
Fotó: Polgár Bettina/Napló

Hozzátette, a Belügyminisztérium pályázatán 9,4 millió forintot nyert a község a Szabadság utca útfelújítására, az Agrárminisztérium által meghirdetett Országfásítási program keretében pedig harminc facsemetét kaptak. A közterületeket is rendben tartották, ennek köszönhető, hogy Malomsok a Tiszta és virágos Veszprém megyéért közterület-szépítési versenyen 2018 óta folyamatosan kiváló minősítést ér el.

– A pályázatok mellett 2020-ban az önkormányzat saját tartalékai terhére is történtek településünkön fejlesztések és felújítások. A Fő téren álló régi, elavult buszmegállót felújítottuk, a környezetét rendeztük, valamint a kamerarendszerünket is bővítettük, és elhelyeztünk egy kupakgyűjtő szívecskét – mondta Fintáné Dóra Mária. Megtudtuk tőle, idén jut el a megvalósítás fázisába a Gerence–Marcal–Rába és Somló Környéke Vidékfejlesztési Egyesület által kiírt két nyertes pályázatuk: folyamatban van a malomsoki temetőben egy 20 férőhelyes urnafal kialakítása, valamint szabadtéri programjaik megtartásához egy rendezvénysátor beszerzése.

Saját erőből újították fel a buszmegállót
Fotó: Polgár Bettina/Napló

– További pályázatainkat a kínálkozó kiírások és költségvetésünk alakulásához mérten tervezzük benyújtani. Céljaink között szerepel az önkormányzati ingatlanok felújítása és a Fő tér további fejlesztése. Mindezzel az itt élő lakosság életminőségét szeretnénk javítani, és szebb faluképet akarunk kialakítani – zárta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában