szén-monoxid-mérgezés

2021.02.26. 11:30

Felsírt az inotai baba, megmentette családját a halál torkából

Felsírt és hányt a kilenc hónapos Karina, aki ezzel megmentette a családja életét Inotán a közelmúltban. A füst ugyanis visszaáramlott a kéményből a lakásba, emiatt sírt fel a gyermek, amire felriadtak a szülők is. A kislányt szén-monoxid-mérgezéssel vitték kórházba.

Kovács Erika

Csaba, Henrietta és Karina segítségre vár

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Már-már romosnak is nevezhető a kis ház, ahol lakik nagyon egyszerű körülmények között két nagyon kedves ember: György Henrietta és párja, Benke Csaba a kilenc hónapos kicsi lányukkal, aki a szemük fénye. A fiatal pár egy városban, gyárban dolgozik, az anya most otthon van, az apa három műszakban keresi a kenyerét. Henrietta édesanyja gyógyíthatatlan beteg, a közelben lakik egy kis lakásban, sokszor róla is gondoskodniuk kell.

A házukat devizaalapú hitelre vették, amit azóta forintosítottak, és a 60 éves ház vételárának a többszörösét fizetik vissza. A család egyik napról a másikra él, és nemrég egy hajszálon múlt az életük.

– Megrakta fával a kazánt a párom szombaton este, és semmi különöset nem vettünk észre – idézi fel az eseményeket Henrietta. A nő elmeséli, hajnali egy óra után arra riadtak fel, hogy nagyon sír a kislányuk. Elsőre nem gondoltak bajra, mivel jön a kicsi foga, ezért úgy hitték, amiatt kesereg. Aztán furcsát éreztek a szülők a levegőben, és hirtelen a gyermek elkezdett sokat hányni, amit korábban nem szokott.

Csaba, Henrietta és Karina segítségre vár Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Henrietta azt mondta, füstszagot érez, mire megnyugtattam, ez nem lehet, zárt a rendszer, és a szoba, ahol aludtunk a kicsivel, távol van a kazántól – veszi át a szót a párja, Benke Csaba. Aztán amikor Henrietta kiment a mosdóba, már nem látott a hatalmas füsttől.

– Azonnal visszafutottam a szobába, láttam, Karina ismét sokat hányt, sápadt is volt már. A párom kirohant vele az udvarra, én kapkodva szedtem össze a ruháit, hogy indulunk az édesanyámhoz – idézi fel az eseményeket az anya. A kislány rosszul volt, így Henrietta már a 112-es segélyszámot hívta, és nemsokára megérkeztek a tűzoltók, a mentőszolgálat, a rendőrség. – Sokkos állapotban ültem a kislányommal a mentőben, és fel sem tűnt, hogy köhögök, ég a szemem a füsttől – fogalmaz a nő.

A kórházban azonnal vért vettek a kislánytól, és kiderült, szén-monoxid-mérgezése van. Másfél napot töltöttek az intenzív osztályon, majd normál kórterembe kerültek. A kislány állapota szerencsére gyorsan javult, így hamarosan hazamehettek.

– Három éve vettük a fatüzelésű kazánt, amire négy évig gyűjtöttünk – mondja halkan Csaba.

Emiatt a kémény egy részét is újra kellett építtetni, és a rendszert állításuk szerint rendszeresen ellenőrizték.

Úgy tudják, a kéményben légdugó keletkezhetett, mert akkor kemény mínuszok jöttek. Azt mondják, a nagy hideg és a kéményben lévő meleg levegő találkozása okozhatta, hogy a füst visszaáramlott a házba a kéményből. A kazánt nem használhatják a kémény rendbetételéig, ami súlyos százezrekbe kerül, és ennyi pénz előteremtésére esélyük sincs. Addig az apró szobában kis villanyradiátorral fűtenek, hogy ne fázzon meg Karina, ott 17 fok körüli a hőmérséklet. A villanyszámlára még gondolni sem mernek.

Kigyulladt a kémény, most bajban van a család Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Másodszor tekintünk a kislányunkra úgy, hogy nekünk ő a csoda az életünkben – mondja még az események hatása alatt Henrietta. Több mint húsz éven át vártak rá, mire megszületett, most pedig megmentette az életüket.

Aki segítene a családnak a kémény építésében, a Barát a Bajban Alapítványon keresztül megteheti, amelynek számlaszáma: 11748007 24823386. A közleménybe, kérjük, írják be: Karina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában