fejlesztés

2021.02.25. 11:30

Felújítják a veszprémi pszichiátriai szakrendelőt

Az idei év végére teljesen megújul a veszprémi pszichiátriai szakrendelő, ahol az országosan tervezett négy nappali terápiás részleg egyike is helyet kap.

Marton Attila

A szakrendelő első emeletét újítják fel, a beruházás 123 millió forintba kerül Fotó: Balogh Ákos/Napló

Fotó: Balogh Ákos

A Csolnoky Ferenc Kórház szakrendelőjének első emeleti felújítását egy európai uniós EFOP-pályázat keretében végzik.

A beruházás, valamint a szükséges informatikai, orvostechnikai és pszichodiagnosztikai eszközök beszerzése mintegy bruttó 123 millió forintba kerül. A munkálatok várhatóan év végére befejeződnek – közölte kérdésünkre a Csolnoky-kórház.

A Pszichiátriai és addiktológiai gondozóhálózat fejlesztése elnevezésű európai uniós projekt keretében országosan a veszprémivel együtt 34 pszichiátriai gondozót újítanak fel négymilliárd forintból, a beruházás a pszichiátriai ellátás erősítését célozza a gondozás feltételeinek javításával és hatékonyságának növelésével.

A programban három új gondozó és négy új, a pszichiátriai járóbeteg-ellátáshoz kapcsolt nappali terápiás részleg (ntr) jön létre és működik majd pilot jelleggel, valamint eszközbeszerzések is megvalósulnak. A tervezett négy nappali terápiás részleg egyike Veszprém lesz. A felújítást követően bevezetett ellátási forma a betegek napközbeni gondozói ellátását jelenti. A program intenzívebb terápia lehetőségét és hatékonyabb rehabilitációt biztosít az érintetteknek, valamint javíthatja a betegek szociális készségeit, környezeti adaptációját, ezzel hozzájárul felépülésükhöz – közölte a Csolnoky-kórház.

Az új ellátási forma a járóbeteg-ellátásban teszi lehetővé a súlyosabb állapotú betegek szorosabb megfigyelését, akiknek védett, támogató nappali környezetet biz­tosítanak.

A szakrendelő első emeletét újítják fel, a beruházás 123 millió forintba kerül
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A kórház közölte azt is, képzéseken és workshopokon ismerkedtek meg a veszprémi gondozó szakemberei az új módszerrel, amely segíti a pszichiátriai betegségek legsúlyosabb következményeinek – az öngyilkosság, az önsértés, az agresszív magatartás, az önelhanyagolás és az áldozattá válás kockázatainak – időben történő felismerését, csökkentését és lehetőség szerinti megelőzését.

Megjegyezték, a képzések az ismeretátadáson túl hozzájárulnak a kiégés, a munkateljesítmény-romlás és a pályaelhagyás megelőzéséhez, továbbá a betegek, hozzátartozók, az egészségügyi ellátó személyzet biztonságának javításához és a szakdolgozók mentális egészségének megőrzéséhez is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában