Katasztrófavédelem

2021.02.21. 11:00

Nagyon sok a kéménytűz, de meg lehet előzni!

A fűtőeszköz és a kémény rendszeres karbantartásával, valamint az adott fűtési rendszerhez alkalmas anyagok égetésével meg lehet előzni azt, hogy meggyulladjon a kémény, ami lakástüzet is okozhat, nem beszélve a sérülésekről, derült ki a katasztrófavédelem tájékoztatójából.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika/Napló

Idén már 24 alkalommal vonultak a Veszprém megyei tűzoltók kéménytűzhöz, tudtuk meg Szolgainé Soós Gabriella helyettes katasztrófavédelmi szóvivőtől. Kifejtette, komoly veszélynek teszik ki otthonukat és szeretteiket azok, akik úgy fűtenek, hogy elmaradt a fűtőeszköz karbantartása, vagy nem megfelelő tüzelőanyagot használnak. Szilárd anyagok vagy olaj égetésekor ugyanis lerakódik a korom a kémény falára, és az egyre vastagabb réteg leszűkíti a kémény belsejét, ami meggyulladhat a magas hő hatására. A tűz átterjedhet a tetőre, vagy akár az egész lakásra is.

Gyakori sajnos az is, hogy az emberek nem olyan anyaggal fűtenek, amivel adott fűtőeszközben lehet. Több korom rakódik le ugyanis olyan kéményben, amelyben hulladékot vagy például lakkozott, festett, nedves fát égetnek. A biztonság érdekében rendszeresen végeztessük el a fűtőeszköz karbantartását, a kémény tisztításához pedig hívjunk kéményseprőt. Utóbbiakat el lehet érni a katasztrófavédelem oldalán, vagy a 1818-as telefonszámon. Kéménytűznél pedig azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó telefonszámot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában