Magyar Falu Program

2021.02.09. 16:00

Orvosi műszerekkel és közösségi térrel gazdagodott Káptalanfa

Fenyvesi Zoltán adta át az orvosi rendelő 2,2 milliós ráfordítással vásárolt eszközeit és a művelődési háznál kibővített közösségi teret.

Tóth B. Zsuzsa

A káptalanfai művelődési ház előtt kibővült a közösségi tér, amelyet a napokban adtak át rendeltetésének. A képen Fenyvesi Zoltán és Csordás Gáspár vágja át a nemzeti színű szalagot

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az országgyűlési képviselő az avatáson elmondta, hogy a települések megtartó erejét növelhetik a fejlesztések. – A fiatalok láthatják, hogy vidéken ma már kényelmesen felnevelhetők a gyerekek, ott is jól élhetnek és boldogulhatnak a családok. Ehhez megfelelő infrastrukturális hálózat és úthálózat kell. Nagy öröm, hogy a falvakban ma már nincsenek gazdára váró ingatlanok, a falusi CSOK-kal a fiatalok támogatást kapnak a letelepedéshez. A két év alatt a körzetben 24 falu jutott orvosi eszközhöz, vagy valósíthatott meg rendelő felújítást összesen 60 millió forintból. A program ebben az évben magasabb összeggel folytatódik – mondta a képviselő és gratulált az eredményhez.

A káptalanfai orvosi rendelő eszközökkel bővült – mutatja Kozári Kadosa háziorvos (balról) Fenyvesi Zoltánnak és Csordás Gáspárnak Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Amint azt Kozári Kadosa háziorvos elmondta, a rendelőbe a Magyar Falu Program pályázati segítségével egy nagy tudású EKG-t, az előbbihez csatlakoztatható pulzoximetert, és egy új, a korábbinál jelentősen gyorsabb számítógépet szerezhettek be. Utóbbit a szomszédos települések rendelőibe is magával viszi rendeléskor a háziorvos. Továbbá felszerelték a rendelőt egy mini számítógéppel, amely a lábon és felkaron mért vérnyomás különbségéből következtet az esetleges érszűkületre.

Csordás Gáspár polgármester arról beszélt, hogy nem csak Káptalanfa, hanem a szomszédos három település – Bodorfa, Gyepükaján és Nemeshany – hozzávetőlegesen kétezer fős lakossága egészségét is szolgálja a rendelő. – Az együttműködés fontos a térségben, az alap intézményeink, óvoda, iskola, egészségügyi intézmények közös fenntartásban működnek, jó infrastruktúrával ellátottak, de egyedül nem tudnánk működtetni azokat.

A káptalanfai művelődési ház előtt kibővült a közösségi tér, amelyet a napokban adtak át rendeltetésének. A képen Fenyvesi Zoltán és Csordás Gáspár vágja át a nemzeti színű szalagot Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A művelődési ház udvarán kibővített közösségi tér 2,9 millió forintos Leader pályázati támogatásból készült el. Csordás Gáspár polgármester arról beszélt, hogy a művelődési ház előtti területen szabad téri színpad épült, a nézőtéren bővítették a kiülési lehetőséget padokkal, asztalokkal, nagyobb tető épült. Elkészült az infrastruktúra, helybe vezették a vizet, villanyt, hogy a helyi rendezvényeket, például a falusi disznóvágást kényelmesebben bonyolíthassák le. Tavasszal még füvesítenek és ebben az évben már használhatják a most felavatott területet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában