szaharai por

2021.02.25. 11:00

Sivatagi porral dúsult a légkör, minket is belep

Megszínezheti a horizontot naplementekor a légkörben lévő szaharai por a következő napokban.

Marton Attila

Fotó: Vas Népe

Simon Gergő, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa kérdésünkre elmondta, a hét elejétől tapasztalható jelenség várhatóan szombatig figyelhető meg. A szakemberek az utóbbi napokban érzékelték a műholdfelvételeken, hogy valamelyest feldúsult sivatagi porral a légkör, ám mivel csapadékmentes idő van, ez nem hullik le, viszont naplementekor barnás-sárgás foltok mutatkoznak a horizonton. A nem mindennapi jelenség hátterében az áll, hogy a Brit-szigetek térségében kialakult ciklon áramlási rendszerébe bekerült a szaharai por.

A ciklon Spanyolország keleti része és Franciaország felett hullámzott, majd egy légörvény egészen Skandináviáig felvitte a szaharai port. A porfelhő a Pireneusokban akár a havat is elszínezhette, emiatt még az is előfordulhat, hogy ott pirosas hó hullott. Az áramlás frontjai az utóbbi napokban keletre tolódtak, emiatt érzékelhető a jelenség már Közép-Európában.

A meteorológus kiemelte, szombaton hidegfront érkezik széllel, ami kitisztítja a levegőt hazánkban.

Szórványosan és nagyobb eséllyel Kelet-Magyarországon fordulhat elő kisebb csapadék, de sáros esőtől ott sem kell tartani, mert addigra elenyésző lesz a por mennyisége a légkörben.

Simon Gergő arra is felhívta a figyelmet, hogy ezekben a napokban inverzió figyelhető meg: ez azt jelenti, hogy a megszokottól eltérően a magasabban fekvő területen magasabb a levegő hőmérséklete, mint az alacsonyabban fekvő területeken, például a völgyekben. A meteorológusok szerdán délelőtt például a Kab-hegyen 14 fokot mértek, míg a hegy lábánál mindössze három fokot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában