Várják az újranyitást

2021.02.02. 14:00

Támogatások nélkül nem sokáig bírják a vendéglátók

Az éttermek, kávézók különösen nehéz helyzetbe kerültek a járvány miatti korlátozások következtében. Arról kérdeztünk néhány vendéglátásból élő vállalkozót, meddig tartanak ki, illetve hogyan készülnek a nyitásra.

Kovács Erika, Tisler Anna, Sági Ági, Laskovics Márió

20210129 Balatonalmádi Határ Étterem. Nyitnának a vendéglátók témához Pressing Zsolt tulajdonos nyilatkozott, a konyhán Vida Bálint szakács grillzöldséget készít. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Gőzerővel tervezzük a jövőt és a tavaszi, illetve nyári nyitást. Lassan egy éve, hogy hosszabb-rövidebb időszakokban tud csak működni a vendéglátás. A Balatonon az erős nyár és ősz után mindenkit rosszul érintett a novemberi zárás – mondta Revuczky Karion, a Szépkilátás Vendéglátás Kft. szakmai vezetője.

Hozzátette, balatonakarattyai bisztrójuk (megtartva munkatársait) a zárás mellett döntött, és a kiszállítási szolgáltatást sem tartották fenn. A kormány által biztosított bértámogatás segítség a dolgozók megtartására. Cégük Budapesten munkaerő-kölcsönzői szolgáltatásokat végez mintegy 35 helyen, így széles rálátásuk van a turizmus területeire.

Az átmeneti időszakban új szolgáltatásokat építettek be cégük portfóliójába, mint például az épülettakarítás és -fertőtlenítés. Azt tervezik, hogy a nyitáskor is újabb szolgáltatásokat kínálnak majd, melyekről jelenleg is egyeztetnek.

– Mivel én mindig pozitívan és előretekintően éltem, így a nehézségek ellenére most is azt mondom, hogy a jelenlegi jó lehetőség a megújulásra, a jövő átformálására. Várjuk a tavaszt, hogy újra találkozhassunk régi és új vendégeinkkel – fogalmazott Revuczky Karion.

Revuczky Karion akarattyai vendéglátós Fotó: Kovács Erika/Napló

Az 1993 óta üzemelő pápai Gambrinus étterem tavaly tavasszal és ősszel is kénytelen volt átállni az elviteles ételrendelésre. Ez a forgalmat körülbelül a harmadára-negyedére mérsékelte a normális üzemelési időszakhoz viszonyítva. Szerencsére az alkalmazottakat teljes létszámban meg tudták tartani – árulta el megkeresésünkre Sándor Mihály ügyvezető.

– A tizenegy dolgozónk megtartásához a munkaügyi hivatal 6 + 3 hónapos munkahelyteremtő bértámogatását vettük igénybe, amelyet korrektül megkaptunk, csak lassan lejár. Emiatt nem akartuk igénybe venni novemberben az ötvenszázalékos bértámogatást. A cég üzemelése egyértelműen veszteséges, milliós nagyságrendű kiesésekről van szó, csak a támogatásnak köszönhetően vészeltük át eddig a helyzetet. Az évek alatt félretett tartalékainkat – amely pénzből pályázati önerőként szerettük volna fejleszteni az éttermet – gyakorlatilag feléljük, veszteségként könyvelhetjük el. Ezért le kell mondanunk a felújítási terveinkről. Próbálunk a kiszállítás terén minél intenzívebben jelen lenni a városban, de becsléseink szerint hetek, legfeljebb egy hónap, amit még így kibírunk. Azonban amíg az újranyitás törvényes keretek között nem válik lehetővé, addig nem nyitunk ki – nyilatkozta lapunknak Sándor Mihály.

Nyáron 13–15 ember is dolgozik a balatonalmádi Határ étteremben, hogy kiszolgálják az igényeket. Télen ugyan kisebb létszámmal, de hat-hét dolgozóval megy az üzlet.

Az almádi Határ étterem konyháján Vida Bálint szakács grillzöldséget készít Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Ebben a helyzetben öt embert próbálunk megtartani, amiben részben segít az állami bértámogatás, de sajnos ez így is csak a költségeink töredékét fedezi. Elmaradtak a szokásos rendezvényeink, csak a kiszállítás és az elviteles ételrendelés hoz némi forgalmat, de ez töredéke a szokásosnak – mondta el lapunknak Pressing Zsolt tulajdonos.

A 2004 óta működő étterem rendszeresen adott helyet születésnapoknak, házassági évfordulóknak, céges rendezvényeknek. Késő ősztől kora tavaszig inkább a helyiek látogatták, mert a Balaton-parton kevés az egész éven át nyitva tartó üzlet, ahol akár egy-egy családi eseményt is meg lehet tartani.

– A téli időszak amúgy sem termel hasznot, de most milliós tétel a bevétel nélküli havi kiadás, úgy tudnám megfogalmazni, hogy közel vagyunk a végéhez. Bár reménykedtünk, hogy február elején kinyithatunk, tudat alatt azért sejtettük, hogy nem fog megtörténni – tette hozzá.

Pressing Zsolt elmondta, hogy a szokásos téli karbantartásra most bőven volt idejük, minden készen áll a nyitásra. Megvolt a székek kárpittisztítása, a nagytakarítás. Az időszerű és tervezett fejlesztéseket kénytelenek elhalasztani.

– Beruházni biztos nem tudunk, karbantartással próbáljuk átvészelni ezt az időszakot. Tavaly májusban, amikor a tavaszi zárás után újraindulhatott az élet, már az első hétvégén nagyon jó forgalmunk volt. Abban bízunk, hogy ez most is így lesz, ha kinyithatunk, hiszen az emberek ki vannak éhezve rá, hogy kimozduljanak, hogy beüljenek valahová, ne egy papírdobozból kelljen megenni az ebédjüket – fejezte be Pres­sing Zsolt.

Zárva a balatonalmádi Határ étterem is. Pressing Zsolt tulajdonos öt alkalmazottat próbál megtartani Fotó: Balogh Ákos/Napló

Tóth Dávid, a Balatonakaliban lévő Fék étterem üzletvezetője azt mondta, novembertől zárva vannak, a bezárás hirtelen történt, egyik napról a másikra. Nem tudták megtartani a dolgozókat, mert náluk a kiskereskedelem a fő tevékenység, így nem kaptak támogatást. Ezért 14 embert el kellett küldeni, így mások mellett szakácsokat, konyhai kisegítőket, pincéreket, felszolgálókat, tulajdonképpen a teljes fizikai állományt, jellemzően helybeli és környékbeli embereket. Akinek kellett, segítettek alternatívát keresni, így elhelyezkedett az élelmiszerboltban. Az említett dolgozók közül többen is munkanélküli-segélyen vannak. Balatonakaliban azt tervezik, március elsejével kinyitnak elvitelre, azt még meglátják, hogy kiszállítást végeznek-e. Tervezik, hogy azokat a dolgozókat, akiket lehet, visszaveszik majd, ugyanis van olyan, aki 15 éve náluk dolgozik. A teljes nyitás reményeik szerint áprilisban, májusban megtörténhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában