Várják a tavasz beköszöntét

2021.03.10. 14:00

Tavaly már online foglalkozásokat is indítottak az erdőgazdaságok

A koronavírus-járvány miatt kevesebb gyermeket fogadhattak az erdei iskolák, mint korábban – fejtette ki Patocskai-Lunk Eszter, a Bakonyerdő Zrt. kommunikációs vezetője.

Polgár Bettina

Bíznak benne, hogy tavasszal újra a természetben, a szabad levegőn gyűjthetnek tapasztalatokat, élményeket a kisdiákok

Forrás: Bakonyerdő Zrt.

Kiemelte, erdőgazdaságuk három erdei iskolát működtet, melyből kettő, a Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola és az Eszterházy Erdészeti Erdei Iskola a pápai járásban található. Az első Ugod-Huszárokelőpusztán, Bakonybéltől mintegy nyolc kilométerre, a Magas-Bakony kapujában, a második Pápától tizenegy kilométerre, a kupi erdőtömb közepén.

– A koronavírus-járvány miatt mindkét erdei iskola kevesebb gyermeket fogadhatott, mint egy esztendővel korábban. Míg 2019-ben több mint 1200 gyerek vett részt erdőpedagógiai foglalkozásokon, addig 2020-ban ez a létszám a felére csökkent – magyarázta Patocskai-Lunk Eszter.

Hozzátette, 2020 tavaszán online erdeiiskola-sorozatot indítottak az állami és a magán erdőgazdaságok. A rendhagyó erdei iskolai foglalkozások célja az volt, hogy a gyerekek a járványhelyzetben is részesülhessenek a természet tavaszi ébredésében, elsajátíthassák a környezettudatos gondolkodás alapjait, valamint segítséget nyújtsanak a pedagógusoknak a digitális oktatásban. – Ezen kezdeményezéshez az erdőgazdaságunk is nagy örömmel csatlakozott, emellett az erdei iskolákat vezető kollégáink saját videók készítésével is kiegészítették az akciót – fűzte hozzá lapunknak a kommunikációs vezető.

Bíznak benne, hogy tavasszal újra a természetben, a szabad levegőn gyűjthetnek tapasztalatokat, élményeket a kisdiákok Fotó: Bakonyerdő Zrt.

Megtudtuk tőle, a tavaszi pandémiás időszak után júniusban és júliusban az Erdei Vándortábornak helyt adó Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskolában ismét több száz gyermek vehetett részt foglalkozásokon a természetben, túráik során megfigyelve az erdő állatait, növényeit és rejtett kincseit. – Az őszi és téli hónapok a megújulásról, a jövő tervezéséről szóltak. Elindult az erdei iskolánk minősítési dokumentumainak megújítása, újabb programlehetőségek feltérképezése és kidolgozása, valamint a Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskolánk korszerűsítése.

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében elnyert támogatásnak köszönhetően a környezettudatosság jegyében valósul meg iskolánkban a jelenlegi fűtési rendszer (cserépkályha) korszerűsítése, biztonságosabbá tétele, automatizálhatósága és az épület energetikai korszerűsítése megújuló energia felhasználása mellett.

Napelemekkel bővült az iskola épületének fűtési rendszere, emellett megvalósul a homlokzati hőszigetelés, a nyílászárók cseréje és a bútorzat megújítása. A játszótéri elemek szintén megújulnak az erdőpedagógia foglalkozások során használt eszközök egy részével együtt – fejtette ki Patocskai-Lunk Eszter.

Hangsúlyozta, bíznak benne, hogy a tavasz beköszöntével a megszépült iskolát ismét a gyerekcsoportok hangja tölti be, és újra a természetben, a szabad levegőn gyűjthetnek tapasztalatokat, élményeket a hozzájuk érkező kisdiákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában