gyász

2021.03.29. 17:30

Veszprém múltjának kiemelkedő fejezetét őrizte – Elhunyt Godzsa Zoltán

Elhunyt Godzsa Zoltán, veszprémi nyugdíjas ke­migráfus, klisékészítő nyomdász, aki Gutenberg korát idéző, különleges nyomdagépeket őrzött. Nemrég még arról beszélgettünk vele, hogy szívesen mutatná be azokat az EKF 2023 kulturális programjai között.

Kovács Erika

Godzsa Zoltán különleges nyomdagépeit nekünk is bemutatta. Halálával egy legendás ember távozott Veszprémből

Fotó: Archív/Sövényházi János

Kivételes szenvedéllyel, alázattal és tisztelettel szólt Godzsa Zoltán a Veszprém Megyei Nyomda Vállalatról (ahol sok más mellett a Naplót is nyomtatták), a Pannon Nyomdáról, majd az általa hosszú ideig vezetett Pannonprintről, a nyomdászat világáról, amely évszázadokon át egyik meghatározója volt Veszprém gazdasági életének. Büszkén említette meg, hogy ebben a városban, ebben a munkában évtizedeken át ő is részt vehetett, amit kezdettől fogva hivatásának, szenvedélyének tekintett.

Hitelt is felvett a kilencvenes évek elején, hogy meg tudja vásárolni a tradicionális, Gutenberg korát idéző gépeket, az unikális, ólombetűk tárolására alkalmas, fából készült szedőszekrényt, amiket féltve őrzött. Aggódott, vajon mi lesz a különlegességekkel? Régi álma volt, hogy kiállítsa és működés közben bemutathassa valamennyit, hiszen az összes egy nagyobb szobában elférne. Évek óta kilincselt ezért intézményeknél, hivatalban, de nem járt sikerrel, a gépeknek március végéig van helyük egy veszprémi társaságnál. Más települések jelezték, készen állnak az egyedi darabok fogadására, de azokat ő lokálpatriótaként Veszprémben szerette volna megőrizni. Szerényen megjegyezte, a gépek az EKF 2023 kulturális programjainál is különlegességek lehetnének, mert azokkal be lehetne mutatni Veszprém múltjának egy kiemelkedő fejezetét.

Godzsa Zoltán különleges nyomdagépeit nekünk is bemutatta. Halálával egy legendás ember távozott Veszprémből Fotó: Archív/Sövényházi János

 

Godzsa Zoltán egész életében szerényen élt, alázattal, nagy tisztelettel tekintett az értékekre. Ezt mutatja kivételes minikönyv gyűjteménye is, aminek jelentős részét ők nyomtatták gyönyörű betűkkel, különleges papírra. Szenvedélyesen szerette és tisztelte a természetet, a Balatont, közösségi életét, társadalmi szerepvállalását hosszú fejezetben lehetne méltatni.

Halálával egy legendás ember távozott Veszprémből, március 27-én. Legyen könnyű a föld neki!

https://www.veol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/godzsa-zoltan-nyomdaszat-muzeum-ertekorzes-3098007/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában