Istentisztelet kevés énekkel és távolságtartással

2021.04.27. 11:00

Május elején kinyitnak a protestáns templomok

A javuló járványügyi helyzethez igazodva május első vasárnapjától ismét kinyitnak a protestáns templomok. Ez azt jelenti, hogy május 2-tól újra részt lehet venni nyilvános istentiszteleten, a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett.

LM

Polgárdi Sándor esperes a református ótemplom Fő utcai bejárati kapujában. Június 13-ig itt tartja vasárnapi istentiszteleteit az evangélikus gyülekezet

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A protestáns keresztény felekezeteknél március 8. óta szüneteltek a nyilvános istentiszteletek, ahol lehetett, online közvetítették az alkalmakat. Május 2-tól azonban ismét kitárják templomaik kapuit, azaz újfent személyesen lehet majd részt venni a nyilvános istentiszteleteken. A református egyház a zsinat elnökségi tanácsa közleményében úgy fogalmaz, hogy a javuló járványhelyzetre és az egyre nagyobb átoltottságra tekintettel kéri templomai megnyitására valamennyi gyülekezetét.

– Hosszú ideje vagyunk bezárva, sokan várjuk már azt a pillanatot, amikor ismét találkozhatunk közösségeinkben. Szeretettel hívjuk fel ugyanakkor valamennyi egyháztagunk figyelmét arra, hogy a járvány továbbra is velünk van. Kérjük, hogy józanul, megfontoltan és valamennyi járványügyi intézkedést szigorúan betartva hajtsák végre a nyitást. Emellett javasoljuk a nyitás fokozatossá tételét. A hétközi alkalmakat a helyi viszonyok figyelembevételével lehet megtartani. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a hosszú gyülekezeti éneklés a fertőzés kockázatát növeli – áll a református egyház zsinati elnökségi tanácsa közleményében.

Hasonló tartalmú az evangélikus egyház püspöki körlevele is. Mint írják, nagyon várják már a szabadulást a vírus szorításából. Tapintható a felfokozott vágy, hogy újra megélhessék a személyes találkozást az istentiszteleti közösségben. A vírusveszélynek sajnos nincs még vége, amit a magas fertőzési és halálozási adatokból naponta követhetünk, ezért egymás életének és egészségének védelmében továbbra is fokozott óvatosságot és türelmet kérnek. A templomok megnyitását a húsvét ünnepe utáni negyedik (Cantate-) vasárnaptól (május 2-tól) tartják reálisnak, de csakis az egészségügyi előírások betartása mellett: templom- és kézfertőtlenítéssel, minimum másfél méteres távolság megtartásával, kötelező maszkviseléssel, rövid istentisztelettel, kevés énekkel, egyelőre úrvacsora nélkül, lehetőség szerint regisztrációval. Kérik továbbá az alkalmak lehetőség szerinti elektronikus közvetítését a nyitás után is.

Polgárdi Sándor esperes a református ótemplom Fő utcai bejárati kapujában. Június 13-ig itt tartja vasárnapi istentiszteleteit az evangélikus gyülekezet Fotó: Laskovics Márió/Napló

Polgárdi Sándor esperes a Naplónak nyilatkozva elmondta, a Pápai Evangélikus Egyházközség istentiszteleteit – az év elején elkezdődött és május végéig befejeződő templomfelújítás miatt – várhatóan június második vasárnapjától (június 13.) tarthatják az evangélikus templomban. Addig a református ótemplomban várják a gyülekezet tagjait.

– Hálásan köszönöm egyházközségünk nevében Steinbach József református püspök és Köntös László gyűjteményi igazgató segítségét, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a református ótemplomot, ahol vasárnaponként délelőtt 10 órától tarthatjuk az evangélikus istentiszteletet, fegyelmezetten, kevesebb énekkel, mégis közösségben. Hétközi közösségi alkalmakat egyelőre nem tervezünk – jegyezte meg Polgárdi Sándor esperes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában