Nem szükséges aszpirint szedni az oltás miatt

Indokolatlan aszpirint szedni a koronavírus elleni védőoltások előtt vagy után a vérrögképződés megakadályozására.

Marton Attila

20200721 Tapolca Stark patika. Stark Borbála gyógyszertárvezető, a megyei gyógyszerészkamara elnöke Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálata azt állapította meg, hogy van összefüggés az AstraZeneca vakcina és a vérrögképződéses esetek között, de a hatóság szerint az oltóanyag haszna felülmúlja a mellékhatás kockázatát. A közösségi médiában többen írtak arról, hogy aszpirint szednek az oltás előtt és utána, hogy megelőzzék a trombózis kialakulását.

Jelentősen megnövekedett az aszpirin száz milligrammos kiszerelése iránti érdeklődés az utóbbi két hónapban – mondta el érdeklődésünkre Stark Borbála. A megyei gyógyszerészkamara elnöke hozzátette, a vény nélkül kapható acetilszalicilsav-készítményből márciusban és áprilisban nagyjából háromszor annyi fogyott, mint máskor, az érdeklődés azonban nem indokolható azzal, hogy az oltások jellemző mellékhatásai – például hidegrázás, fejfájás, láz – miatt viszik a vásárlók a készítményt, mert ebben a kiszerelésben a szer ezeknek a tüneteknek a kezelésére nem alkalmas.

A tapolcai patikavezető kiemelte, a megugrott érdeklődést elsősorban a vérrögképződéstől való félelem magyarázhatja. A szakember megjegyezte, a patikába betérő vásárlóiknál rákérdeznek arra, miért kérik a készítményt, és röviden tájékoztatják őket a tudnivalókról, de nem beszélik őket le a vásárlásról. Stark Borbála megjegyezte, ha szakmailag nincs is alátámasztva a készítmény vérrögképződést megakadályozó hatása, a placeboeffektus ebben az esetben sem zárható ki.

– Nincs szükség megelőző gyógyszeres kezelésre a vakcináció előtt, így az aszpirin alkalmazása sem indokolt, mert nincs preventív jellege. A kérdésben szakmai konszenzus van – közölte érdeklődésünkre Kolossváry Endre, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság főtitkára. Hozzátette, az aszpirin vénás trombózist megelőző hatása rendkívüli csekély, potenciális mellékhatása (például gyomorvérzés) nem elhanyagolható. Ennek megfelelően aszpirinelőkezelés az oltás előtt nem indokolt. Oltás után esetlegesen kialakuló trombózis kezelésére szintén nem javasolt.

Stark Borbála, egy tapolcai patika vezetője, a megyei gyógyszerészkamara elnöke
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A kimutatások szerint az AstraZeneca-oltás után megfigyelt trombózis kockázatának esélye egy az egymillióhoz. Ez hozzávetőlegesen fele annak a kockázatnak, hogy valakibe belecsapjon a villám – érzékeltette a szakember. Kolossváry Endre szerint a vakcináció elmaradása jóval nagyobb egészségügyi veszélyt hordoz a koronavírus lehetséges kimenetelei, egészségkárosító hatása miatt. Összehasonlításként megjegyezte, annak, hogy fiatal nőknél előforduljon trombózis, egy-öt a tízezerhez az esélye. A fogamzásgátlót szedő hölgyek esetében ez az érték magasabb, nagyjából 5-12 tízezer nőre számolva, a kismamáknál pedig a terhesség miatt ennél is nagyobb az esélye egy ilyen trombózis kialakulásának.

A szakember hozzátette, az eddigi leírások szerint a rendkívül ritka trombotikus esemény egy héten belül jelentkezhet az oltás után, amelynek tünete lehet mellkasi fájdalom, fejfájás, fulladás, látászavar. Ha valakinél ezek valamelyike jelentkezik, orvosi szakvizsgálat szükséges, amely során az esetleges trombózis kimutatásán túl ellenőrizni kell a vérképet, ha pedig szükséges, a véralvadékonyság csökkentésére kell gyógyszert szedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában