megemlékezés

2021.05.05. 17:30

Balatonfüred ismertté válásáért sokat tett Tagore

Születésének 160. és halálának 80. évfordulója alkalmából tisztelegtek Rabindranath Tagore költő, filozófus előtt szerdán a Balaton-parti városban.

Marton Attila

20210505 Balatonfüred Vaszary galéria Megemlékezés Tagore születésének 160., halálának 80. évfordulója alkalmából Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kumar Tuhin, India magyarországi nagykövete a Vaszary Galériában tartott rendezvényen hangsúlyozta, Balatonfüred kiemelt szerepet tölt be a Magyarország és India közötti kapcsolatokban azzal, hogy őrzi Tagore emlékét. Hozzátette, a költő és filozófus 1913-ban első ázsiai szerzőként kapott irodalmi Nobel-díjat. Tizenhárom évvel később féléves európai körútjának részeként érkezett hazánkba. Balatonfüredet és a helyi kórházat orvosai javaslatára kereste fel, ahol visszanyerte egészségét. Azt írta a településről, hogy bár a világban sokfelé járt, az égnek és víznek olyan harmóniáját tapasztalta meg Balatonfüreden, amit máshol nem, idézte Tagorét a nagykövet. A nagykövet köszönetet mondott Balatonfüred jelenlegi és korábbi vezetőinek, hogy ápolták a magyar-indiai kapcsolatokat kulturális és diplomáciai rendezvényekkel, végül reményét fejezte ki, hogy a jövőben tovább erősödnek a két ország közötti kapcsolatok.

Bóka István polgármester kiemelte, a település ismertté válásáért sokat tett Tagore. A város egyik legismertebb része ma a költő nevét viseli. Hozzátette, Tagore egy fát ültetett a Balaton-parti sétányon gyógyulása emlékére, amelyet az azóta eltelt közel száz évben számos további követett: létrejött a Nobel-díjasok ligete és az úgynevezett indiai liget. Felidézte, a park és a sétány meghatározó helyszíne lett a magyar-indiai kapcsolatoknak, ugyanis a hazánkba érkező indiai politikusok rendszerint ellátogatnak oda. A magyar-indiai kapcsolatokat programokkal is ápolták, a kulturális rendezvények mellett jóganapokat is rendeztek.

Lázár Imre kulturális diplomata és író, a Delhi Magyar Kulturális Központ korábbi igazgatója a Tagore által alapított Vishvabharati Egyetemről és az oda látogató, a költőhöz kötődő magyarok szerepéről beszélt. Kiemelte, nincs másik magyar város, amely annyira szorosan kötődne Indiához, mint Balatonfüred. Lázár Imre azt javasolta, készüljön olyan kiállítás a nagykövetség, Balatonfüred és hazai múzeumok összefogásával, amely bemutatja a város és a magyar művészek Indiával való kapcsolatát, és azokat az alkotásokat, amelyeket Tagore vagy a távol-keleti ország inspirált. A rendezvényt indiai zene és tánc fűszerezte, és felhangzott Tagore híres költeménye, az Áldozati énekek (Gitanjali) részlete. A megemlékezés Tagore szobránál zárult, ahol a résztvevők virágokkal tisztelegtek a költő előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában