KORONAVÍRUS-járvány

2021.05.12. 07:00

Mutatjuk hova kell védettségi igazolvány Veszprém megyében

A közintézményeket és a különféle szolgáltatókat csak védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják.

Laskovics Márió

Az azonosítás érdekében egy QR-kód is van az igazolványon

Fotó: MTI/Balázs Attila

Miután az oltottak száma elérte a négymilliót, lazultak a szabályok, és féléves kulturális böjt után ismét mehetünk könyvtárba, színházba, művelődési házak előadásaira és moziba.

Veszprém megyében is újraindul az élet, persze az óvintézkedések azért továbbra is érvényben vannak, melyek közül a legfontosabb, hogy csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni kulturális közintézményekbe, a programokra.

Mivel augusztusig biztosan fennmaradnak a koronavírus-­járvány miatti korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek, ezért aki addig is szeretné ezen intézményeket látogatni, érdemes beoltatnia magát. Ha valaki megkapta az első védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt.

Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, annak kiállítását külön nem kell kérni. A védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje. Szerepel rajta az oltott vezeték- és keresztneve, útlevélszáma, a személyazonosító igazolványának száma és az első oltás időpontja.

Az azonosítás érdekében egy QR-kód is van az igazolványon, ami a hatóságok és a védettséget ellenőrzők dolgát könnyíti meg. Fontos, hogy a védettségi igazolvány kizárólag személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes, nem ruházható át senkire, és nincs érvényességi ideje.

Mint ismert, a kormány a beoltattak számához kötötte a fokozatos újranyitás különböző fokozatait. Három és fél milliónál kinyitottak a teraszok, tehát bárki kiülhet védettségi igazolvány hiányában is egy-egy bár vagy étterem külső részére. Továbbá nem kell rendelkezni védettségi igazolvánnyal bevásárlóközpontok, kisboltok, valamint a szépségipari szolgáltatások (fodrászat, kozmetika, szolárium) igénybevételéhez.

Négymillió beoltottnál elő­jöttek a kártya előnyei. A kormány ugyanis több szolgáltatást is ennek bemutatásához kötött. Így akinek van védettségi igazolványa, az az új rendelkezések értelmében látogathatja a színházakat, a tánc- és zeneművészeti eseményeket, a cirkuszokat, a mozikat, az edző- és fitnesztermeket, az uszodákat, a közfürdőket, a jégpályákat, az állatkerteket, a vadasparkokat, a kalandparkokat, a vidámparkokat, a játszóházakat, a kaszinókat, a múzeumokat, a könyvtárakat, az idősotthonokat, a sporteseményeket, a koncerteket, a fesztiválokat, az éttermek belső helyiségeit és a szállodákat.

Az igazolványokat belépéskor ellenőrzik, bármelyik okmány hiánya esetén a programok, szolgáltatások nem vehetők igénybe. A belépésnél valószínűleg lehetőség van kézfertőtlenítésre. A másfél méteres védőtávolságot a nem egy háztartásban élőknek be kell tartaniuk.

Az azonosítás érdekében egy QR-kód is van az igazolványon
Fotó: MTI/Balázs Attila

A maszkviselésre vonatkozó előírások intézményenként, szolgáltatónként a terek nagysága és kialakítása függvényében eltérhetnek.

Lényeges, hogy továbbra is felelős hozzáállás szükséges, nem szabad elbíznia magát az embernek attól, ha őt már beoltották – pláne akkor nem, ha csupán az első védőoltást kapta meg, hiszen a koronavírus elleni védettség kialakításához általában két oltásra és hetekre van szüksége a szervezetnek.

Némileg bonyolítja a helyzetet, hogy a külföldi utazásoknak bizonytalan a jogi hátterük, hiszen egyelőre nem tisztázott, hogy az uniós tagállamok, illetve a különféle országok miként fogadják el egymás védettségi igazol­ványait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában