Elérték a keresztény nagykorúságot a pápai diákok

A Szentlélek ajándékait Udvardy György veszprémi érsek közvetítésével vehette át negyvenegy fiatal a Szent István vértanú-templomban.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Szent István-plébánia hitközösségéhez tartozó negyvenegy diák részesült a bérmálás szentségében vasárnap a fő téri Nagytemplomban. A Szentháromság-ünnepi szentmise főcelebránsa Udvardy György veszprémi érsek volt, mellette Mail József címzetes apát-főesperes-plébános és Bali Tibor helyettes esperes-plébános szolgált.

A szentmise elején Gombásiné Takács Gyöngyi, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola intézményvezetője (jobbra) köszöntötte Udvardy György érseket. Balra Mail József címzetes apát-főesperes-plébános Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az érseket a jelenlévők nevében virággal köszöntve Gombásiné Takács Gyöngyi, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola intézményvezetője elmondta, örültek, hogy a járványhelyzet idén lehetővé tette a szép ünnepet.

– A katolikus iskola diákjai és a tókerti Szent Benedek-plébánia hittanosai számára ez fontos és különleges nap. Várták a hitük megerősítését, a keresztény nagykorúság elérését, és hogy megértsék, szükségük van Krisztus útmutatására minden nap. Kérjük az érsek atya imáját, hogy a Szentlélek egész életükön át kísérje őket, és Isten hűséges tanúi legyenek e zűrzavaros, értékvesztett világban – jegyezte meg Gombásiné Takács Gyöngyi.

A misén maszkban vehettek részt Fotó: Laskovics Márió/Napló

A katolikus iskolából harminc tanuló, a tókerti plébániáról tíz hittanos érkezett, egy valaki pedig tavalyról elmaradva bérmálkozott, számolt be Mail József atya. Udvardy György érsek szentbeszédében elmondta, a bérmálás szentségével teljessé válik az egyházi befogadás, a Krisztus melletti elköteleződés.

– Az élet nagy kérdéseiben (Ki, milyen vagyok? Miért s hová tart az életem? Mi a küldetésem?) valójában egy sokkal lényegesebb kérdés fogalmazódik meg: Ha nem is kértem, de vagyok, akkor ki az Isten. Milyen az Isten, amikor örömöm van, vagy reményvesztett vagyok, ha a kitűzött célok, a jövő még homályos? A húsvéti ünnep és az azutáni időszak erősít meg minket, hogy az Isten ismer, atyaként szeret, törődik velünk, tudja, mire van szükségünk, mi fáj, mitől vagyunk bizonytalanok. Ismer, és irgalommal fordul hozzánk. Ha megtartjuk parancsait, örökké élünk, tudunk nagylelkűek lenni, megbocsájtani, ajándékként élhetjük meg saját életünket és ezzel szolgálni másokat – hirdette az egyházmegye főpásztora.

Udvardy György érsek szolgáltatta ki a Szentlélek ajándékait a bérmálkozó fiataloknak, a homlokuk megkenésével Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az ifjak keresztényi hitvallásuk megújítását követően választott bérmaszüleikkel együtt járultak a főoltárhoz, ahol Udvardy György érsek egyesével megkente krizmával, szent olajjal a bérmálkozók homlokát, így közvetítve számukra a Szentlélek ajándékait. A szokásos kézfogás ezúttal elmaradt a járványügyi előírások miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában