Fejlesztik a turizmust Lesenceistvándon

A település két turisztikai pályázatot is beadott a közelmúltban.

Tóth B. Zsuzsa

A Mária-kápolnáig vezet majd a 14 állomásos, közel egy kilométer hosszú zarándokút

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A település 14 állomásos, közel egy kilométer hosszú zarándokutat, keresztutat szeretne kiépíteni művészi alkotásokkal a helyi Szent Jakab-templomtól a hegyen álló Mária-kápolnáig. A kultúrház udvarához tartozó valamikor családi ház épületében a település vallási és fejlődéstörténetét feldolgozó látogatóközpontot szeretnének kialakítani.

– Turisztikai irodát nyitnánk, interaktív bemutatóteret alakítanánk ki az ingatlanban. A kápolnánál márványból készült agapéasztalt helyeznénk el, és jeleznénk a testvértelepülések irányát, távolságát. A kápolna fölött levő önkormányzati területen a szőlők fölé emelkedő kilátóteraszt építenénk, hogy mindenki megcsodálhassa a tanúhegyek felé nyíló panorámát – mondta lapunknak Tóth Csaba polgármester. Megtudtuk továbbá, hogy a településen a falu búcsúja idején áthaladó Szent Jakab-vándorlás résztvevőit a sportpályánál fogadnák. A nyári, kétnapos program része lesz a bérmálás is.

A Mária-kápolnáig vezet majd a 14 állomásos, közel egy kilométer hosszú zarándokút Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

- Konzorciumban Zalahaláppal, Uzsával és Balatonedericcsel, olyan pályázatot adtunk be, amely a turizmus fejlesztését segíti. A Zöld út pályázat célja, hogy a településeket összekötő, a Halápi-hegytől az uzsai Kecskevár-kilátó érintésével a balatonedericsi strandig húzódó, több mint harminc kilométeres, már meglevő úton gyalogosok és hegyikerékpárosok járhassák be és ismerhessék meg a vidéket, erősítve az idegenforgalmat. A részben hadi, részben erdei utakon haladó zarándokút érinti az uzsai Szentlélek-forrást, és az útvonalon menedékházakat is létesítenek. Az istvándi hegyen pedig az önkormányzat és a gazdák összefogásával szeretnénk a helyi szőlőfajtákat és a szőlészetet bemutató helyet kialakítani. Ezt megelőzően turisztikai bizottságot hozunk létre – sorolta a terveket a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában