Szent József

2021.05.03. 14:00

Felszentelték a pápai templom új oltárképét

A Szent József-templom új oltárképét a munkás védőszent ünnepén szentelte fel Mail József apát-plébános, aki felidézte, egyebek mellett hazánk szintén Jézus nevelőapjának oltalmában van.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Szent József-templom a védőszentet a kis Jézussal ábrázoló új oltárképét május 1-jei ünnepi szentmise keretében szentelte fel Mail József apát-plébános. A misén koncelebrált Salgó Ferenc címzetes esperes-kanonok-plébániai kormányzó és Szabó Zoltán káplán.

A Szent József-templom új oltárképét Mail József apát-plébános szentelte fel a munkás védőszent ünnepén, Salgó Ferenc címzetes esperes-kanonok-plébániai kormányzó és Szabó Zoltán káplán koncelebrálásával
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Puskásné Tófeji Valéria, a Szent József Kör tagja felszólalásában köszöntötte az alkalmon részt vevő Simon M. Veronika grafikus-festőművészt, aki az oltárfestményt készítette, férjét, Enyedi Béla gitárművész-daltulajdonost, valamint Stancsics Erzsébet író-költőt, Táncsics Mihály oldalági leszármazottját. Méltatásában elhangzott, Simon M. Veronika témaválasztásában a történelmi egyházak szentjei, híres személyiségei első helyen szerepelnek portrék, életképek, csendéletek, meditációs gondolatok formájában. Szívesen dolgozik olajjal, pasztellel, homokkővel, tussal, szénnel. Tizenkilenc ország közintézményeiben 550 kép van elhelyezve, közel 200 kötetet illusztrált, 800 kiállításával magyar rekorder.

Az ünnepi alkalmat jelenlétével megtisztelte Puskásné Tófeji Valéria, Stancsics Erzsébet író-költő, Simon M. Veronika grafikus-festőművész és férje, Enyedi Béla gitárművész-daltulajdonos
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Örömmel tölt el minket ez a szívet-lelket gyönyörködtető oltárkép. Áhítatos csendre inspirál azért, hogy jobban megértsük Szent József örök érvényű, családot összetartó emberi tulajdonságait – jegyezte meg Puskásné Tófeji Valéria.

Mail József apát-plébános szentbeszédében emlékeztetett, hogy Boldog IX. Piusz pápa 1870. december 8-án nyilvánította az egyetemes egyház védőszentjévé Szent Józsefet. Ez előtt tisztelegve hirdette meg Ferenc pápa tavaly december 8-án Jézus nevelőapjának emlékévét.

Simon M. Veronika grafikus-festőművész és Puskásné Tófeji Valéria a Szent Józsefet a kis Jézussal ábrázoló oltárképpel
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Szent József, a Dávid házából származó ács személyisége számunkra rejtve marad egy kicsit, hiszen keveset tudunk meg róla az evangéliumokból, egy szót sem idéznek tőle. Jézus tizenkét éves kora után többé nem említik. József a tettek szentje, csak cselekedeteiről írnak az evangélisták. Sok mindennek a védőszentje. Nem annyira közismert, de Magyarországé is. Tudniillik Buda visszafoglalásakor Avianói Márk azzal lelkesítette a katonákat, hogy dárdahegyen Szent József képét emelte magasba. A győzelmet követően pedig Szent József oltalmában ajánlotta hazánkat. Ma is szükség van közbenjárására a jóra való törekvésben. Ne féljünk a megpróbáltatásoktól, a szolgálattól, és legyünk hűségesek a hitben – fogalmazott Mail József apát-plébános.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában