nemzetközi hadgyakorlat

2021.05.11. 14:00

Összehangolt légi-deszant műveletek Pápáról

Ezeregyszáz katona és számos haditechnikai eszköz légi átcsoportosítása zajlott az MH Pápa Bázisrepülőtérről a Swift Response 2021 nemzetközi hadgyakorlat keretében a napokban.

Balogh Ákos

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az MH Pápa Bázisrepülőtérre már korábban megérkeztek azok a C-130-as és C-17-es amerikai szállítórepülőgépek, melyek közreműködésével a tizenegy ország, összesen hétezer katonájának részvételével zajló Swift Response 2021 gyakorlaton részt vevő, eredetileg Olaszországban és Németországban állomásozó amerikai 173. Légideszant Dandár katonáinak légi átcsoportosítása történt meg.

Ez a kiképzési esemény az egyik legfontosabb katonai válságkezelési gyakorlata a NATO légideszant egységeinek a világon, mely egy időben több helyszínen is zajlik, Magyarországon kívül Észtországban, Bulgáriában és Romániában. Mindez pedig a huszonhét nemzet több mint harmincezer katonájának részvételével zajló Defender Europe 2021 elnevezésű gyakorlat keretébe lett illesztve mely egy nagyszabású nemzetközi gyakorlatsorozata az Egyesült Államok és a NATO tagországok haderőinek, mely arról szól, hogy a NATO partner nemzetekkel közösen gyakorolhassák az együttműködést a stratégiai műveleti képességek vonatkozásában.

A több napon át és különböző helyszíneken gyakorló jelleggel végrehajtott légi műveletek egyik első lépcsője volt csupán a pápai katonai repülőtér, ahol a személyi állomány és a technikai eszközök berakodása történt meg a C-130-as és az ennél jóval nagyobb C-17-es szállítórepülőgépekbe, hogy aztán a tizenegy repülőeszköz, a repülőtérről felszállva Bulgária területén éjszaka, ejtőernyővel juttassa ki őket célállomásukra.

 

Ott aztán tovább folytatódott a gyakorlat, hiszen a katonák feladata a kijelölt terület biztosítása és előkészítése volt a további érkezők számára, akik a már biztonságos területre képesek voltak repülőgépeikkel leszállni és a szállított eszközöket, katonákat ott kirakodni.

Az ilyen és ehhez hasonló légi műveletek gyakorlása meglehetősen fontos, hiszen több alakulat és technikai eszköz összehangolt, együttes munkájára van szükség, a tervezés fázisától kezdődően a gyakorlati végrehajtásig, összességében pedig az ezt irányító Egyesült Államok Európai Parancsnokságának azon képességét is demonstrálja, hogy rövid időn belül képesek készenléti erőket küldeni olyan kijelölt területekre, ahol erre esetlegesen valaha is szükség lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában