életmentés

2021.05.21. 17:30

Világszínvonalú autót adtak át a zirci mentőállomáson

A Zirci Mentőállomáson egy vadonatúj esetkocsit adtak át, és kiderült az is, hogy idén ki érdemelte ki a Zirc Város Mentőse önkormányzati kitüntetést.

Juhász-Léhi István

20210521 Zirci Mentőállomás, Új esetkocsi és Zirc Város Mentőse önkormányzati kitüntetés átadása. Kovács Zoltánnal. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az ünnepi eseményen Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője felidézte, hogy az elmúlt időszak a mentősökről szólt, hiszen hatalmas terhelésnek voltak kitéve a járványban. A képviselő beszélt a mentőautók átlagéletkoráról is, amely 2010 előtt több mint 8 év volt, míg mára azzal, hogy 800 darab felett van a száma az átadott mentőautóknak, csaknem a felére, 4 esztendőre csökkent ez a szám.

- Az elmúlt időszakban száz mentőállomás is megújult, és 30 újat is építtetett a kormány – mondta, majd kiemelte: a Zirc környéki, bakonyi utak balesetveszélyesek, az itt dolgozó mentősökre ezért nagyobb teher hárul. Kovács Zoltán ezután Varga Gábornak, a zirci mentőállomás vezetőjének adta át a közel 54 millió forintos, világszínvonalúan felszerelt Mercedes Sprinter kulcsait.

Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvos-igazgatója azt hangsúlyozta, hogy nagyon örülnek az átadásnak, mert ilyenkor is meg tudják köszönni azt a heroikus munkát, amit bajtársaik végeztek az elmúlt időszakban a vírus elleni küzdelemben.

- Az új autóban új mentéstechnikai eszközök vannak, melyek a világon a legmodernebbek – mondta.

A megye megerősítése szerinte nem lehet kérdéses, az itt üzemelő gyárak, a nagy forgalmú utak és a másfél millió vendégéjszaka is egyértelművé tette mindezt a mentők menedzsmentjének. A megyében 28 mentőegység dolgozik a 11 mentőállomáson, mindezek mellett mentőhelikopter, esetkocsik, mentőgépkocsik vigyáznak az itt élőkre.

- Példa nélküli évet hagytunk magunk mögött, főleg az egészségügyet tekintve, hiszen a járványhelyzet soha nem tapasztalt kihívások elé állított mindenkit – ezt már Ottó Péter, Zirc polgármestere mondta beszédében.

Ebben az évben tizedik alkalommal került sor az oklevél átadására: a Zirc Város Mentőse önkormányzati kitüntető oklevelet a teljes kollektíva érdemelte ki 2021-ben, amelyet a mentőállomás vezetője, Varga Gábor vett át. Ugyanakkor Ottó Péter egy igazi kuriózummal is meglepte a zirci mentősöket, ugyanis egy adományként kapott piros zászlót kereteztek be, és adott át. Olyat, amellyel évtizedekkel ezelőtt a régi mentőautók vonultak, ha baj volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában