Kozma Sándor emléke előtt tisztelegtek az ügyészek Pápán

Kozma Sándorra, a magyar királyi államügyészség létrehozójára, az ország első királyi főügyészére koszorúzással emlékezett a Veszprém Megyei Főügyészség Pápán, az idén 150 éves ügyészi szervezet ünnepén, derült ki a főügyészség tájékoztatójából.

Kovács Erika

Forrás: Veszprém Megyei Főügyészség

1871. június 10-én rendelkeztek a királyi ügyészség felállításáról, amely létrehozta a modern magyar ügyészi szervezetet. Első vezetője az 1872. január 1-jén hivatalba lépő Kozma Sándor volt, akit kineveztek királyi főügyésznek, és ellátta a koronaügyészi állást is.

Kozma Sándor a jogásztársadalom kiemelkedően jeles tagjaként elérte, hogy az újonnan létrehozott szervezet országosan elismert és elfogadott legyen, és ezzel megalapozta annak tekintélyét.

Kozma Sándort az ifjúkora Pápához kötötte. A középiskola első évét Sopronban végezte, aztán Pécsre ment, majd a Pápai Református Kollégiumba került, ahol Petőfi, Jókai és a kor több neves személyiségének iskolatársa lett. Ennek állít emléket a márványtábla a belvárosi lakóház falán, ahol Kozma Sándor és később fia, Kozma Andor is lakott.

Fotó: Veszprém Megyei Főügyészség

A járványhelyzetre tekintettel a Veszprém Megyei Főügyészség és a megye járási ügyészségeinek vezetői szűk körben, csendes főhajtással és az emléktábla megkoszorúzásával tisztelegtek a magyar királyi államügyészség megteremtőjének emléke előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában