Lakossági fórum Veszprémben: Beszámoltak a lakók a tapasztalataikról

Lakossági fórumot tartott az önkormányzat a hét elején a Kossuth iskola udvarán: a téma a Kertváros közlekedése volt.

Juhász-Léhi István

20210621 Veszprém lakossági fórum a kertváros közlekedési gondjairól a Kossuth Lajos Általános Iskolában Szabó Imre a Rózsa utcából Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

A szépszámú érdeklődőt Brányi Mária alpolgármester, a terület önkormányzat képviselője, Dulicz László közlekedésmérnök és Kovács Zoltán, a Városüzemeltetési Iroda vezetője várta annak kapcsán, hogy megvitassák az elmúlt hónapok tapasztalatait. Brányi Mária elmondta, a forgalmirend-változás célja az volt, hogy a városrészről az átmenő forgalmat eltereljék. Másodsorban az, hogy a parkolóforgalom csökkenjen a környék utcáin. – Azt kértem a tavalyi fórum végén, hogy legalább egy féléves időszakot hagyjunk arra, hogy kipróbáljuk az összes előnyét, hátrányát az új változásnak, és csak ezután értékeljünk – hangsúlyozta az alpolgármester. Hozzátette: nem ő dönt ebben, hanem szakemberek. Kiderült, hogy a decemberben bevezetett forgalmi rendre több megkeresés is érkezett hozzá.

Dulicz László közlekedésmérnök elmondta: a Kertváros közel van a városmaghoz, ami egyedi közlekedési problémákat hordoz. – Arra jutottunk, hogy első körben egy kis költségvetésű beavatkozást hajtunk végre – mondta a szakember, aki elárulta, hogy olyan utcapárokat alakítottak ki, amelyek az átmenő forgalmat akadályozzák. Céljuk az, hogy a területen élőknek segítsenek, míg a területen kívülről érkezőket korlátozottan engedjék be.

Kovács Zoltán, a Városüzemeltetési Iroda vezetője számokkal kezdte: Veszprémben jelen pillanatban 30 ezer gépjármű van regisztrálva, míg ez a szám négy éve 24 ezer volt. Szerinte ez hatalmas növekedés. Az irodavezető úgy vélte, hogy az új rendszer működik.

A Kossuth Lajos iskola udvarán tartott lakossági fórumon a Rózsa utcában lakó Szabó Imre is felszólalt
Fotó: Penovác Károly/Napló

Brányi Mária közben azt hangsúlyozta, hogy a változtatásokkal párhuzamosan zajlik – és tartott – a 8-as út felújítása és az Almádi úti csomópont átépítése is. A jó hír az, hogy a hónap végén átadják a forgalomnak, ám hamarosan a füredi úti csomópont lezárása következik, ami újabb kihívásokkal jár majd. Elhangzott az is, hogy az Ady Endre és a Tulipán utca közötti szakaszt a Levendula utca felé kétirányúsítsák – ezt javasolja az önkormányzat. Ugyanakkor felújítják a Rózsa utca egy szakaszát: a 34. szám előtt a járdát 40 centiméterrel csökkentik. Ettől azt várja az önkormányzat, hogy a ki-be kanyarodás könnyebb lesz. Ráadásul ahol szükséges, burkolatfestéssel hívják fel a figyelmet rá, hol nem lehet megállni, parkolni.

Ezután reflektálhattak a környéken élők, akik éltek is a lehetőséggel, leginkább a Rózsa utcából. Összességében a forgalmi rend megváltoztatása miatt kialakult anomáliák miatt bosszankodtak a városrészben élők, akik gyakran nem tudnak be- vagy kiállni saját ingatlanjukból. Vagy jóval többet kell naponta autózniuk.

Mindennek valószínűleg lesz folytatása, hiszen az alpolgármester ígérete szerint a javaslatokat összegzik, átbeszélik, és egy későbbi fórumon ismét lehetőség lesz diskurzusra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában