Megemlékezést tartottak Vilonyán a nemzeti összetartozás napján

Marton Attila

Ovádi Péter kiemelte, a győztes nagyhatalmak összeesküvése vezetett el a trianoni békediktátumhoz

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A református templomkertben lévő, tavaly felavatott kopjafánál rendezett ünnepség előtt Bikádi László Károly református lelkész tartott istentiszteletet. Ovádi Péter országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a győztes nagyhatalmak összeesküvése vezetett el a trianoni békediktátumhoz, amelyet a második világháború borzalmai és negyven év kommunista diktatúra követett. Hazánk a rendszerváltással vált ismét szabad és független országgá, ám ez a lehetőség sem enyhített a Trianon okozta fájdalmon, erre példaként a 2004-es, kettős állampolgárságról szóló népszavazást említette meg.

– A nemzeti összetartozás napja segít abban, hogy levessük magunkról a kishitűséget és a bátortalanságot, amit a baloldali pártok ültettek el a magyarokban – fogalmazott Ovádi Péter. Hozzátette, a magyarokat legyőzhették a háborúban és ármánykodással a tárgyalóasztaloknál, de megtörni sosem tudták, amit a nemzeti összetartozás napja bizonyít.

Ovádi Péter kiemelte, a győztes nagyhatalmak összeesküvése vezetett el a trianoni békediktátumhoz Fotó: Balogh Ákos/Napló

Kardos Sándor alpolgármester kiemelte, a külső ellenségektől és belső árulóktól gyötört országnak nem volt esélye, hogy megakadályozza a békediktátumot. Pap Gáborra, a településről származó, 19. században élt püspökre és országgyűlési képviselőre utalva elmondta, azért küzdött, hogy egy irányba húzzon a nemzet. Leszögezte, ha egységesen lép fel a magyarság, akkor megmarad, ha széthúzunk, eltipornak minket.

A megemlékezésen közreműködött a Vilonyai Népdalkör, verseket szavalt Ács Tamás színész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában