A közösségi élet színtere

2021.06.23. 06:50

Újjászületett a Vörösberényi Jezsuita Kolostor

Közel egymilliárd forintból, a Magyar Kormány támogatásával teljesen megújult a Vörösberényi Jezsuita Kolostor Balatonalmádiban: az épületben a 18 szoba és a közösségi terek is új életre keltek, és kulturális központként fognak funkcionálni.

Juhász-Léhi István

Fotó: PESTHY MARTON

Mi, magyarok erős, büszke, keresztény, európai nép vagyunk – mondta Kontrát Károly (Fidesz–KDNP), a térség országgyűlési képviselője megnyitójában annak kapcsán, hogy annak idején ezeknek az értékeknek a mentén fogtak össze a 2018-ban elhunyt Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar rendezővel, színigazgatóval, Kerényi Imrével, hogy meg lehessen menteni a magtár és kolostor épületét.

Azt a kolostort, amit az írások 1758-ban említenek először. Az országgyűlési képviselő megemlítette azt is történelmi visszatekintőjében, hogy a templomot 1779-ben szentelték fel, míg a magtárat a 18. században építették. Azt, hogy a Vörösberényi Kolostor és a Magtár kulturális központ legyen, Kerényi Imrével közösen indították, és most jött el az idő, hogy megtöltsék tartalommal a teljesen felújított épületet.

Kontrát Károly (Fidesz–KDNP), a térség országgyűlési képviselője
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Köszöntőjét Kepli Lajos, Balatonalmádi polgármestere azzal kezdte, hogy a mögöttünk hagyott év a csönd éve volt, különösen rendezvény- és programszempontból. A Veszprémi Petőfi Színházzal kötendő megállapodásnak köszönhetően viszont új élettel telik meg hamarosan a kolostor épülete. Elhangzott az is, hogy a csütörtöki képviselő- testületi ülés után reményei szerint a magtárépület Kerényi Imre nevét fogja viselni.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztérium kultúráért felelős államtitkára ünnepi beszédében elmondta: a múlt romokban megőrzött épületeit, a régi szépségükben állítsuk vissza. Beszélt arról is, hogy 1990 előtt templomok, zsinagógák, kastélyok, uradalmi épületek tűntek el és lett belőlük szovjet mintára tornacsarnok, pártbizottsági épület, esetenként uszodák is.

Fekete Péter államtitkár
Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Mindez az ideológiai megsemmisítés, emlékeltüntetés kísérlete okán és szándékával történt. Ma ezt úgy hívnánk divatosan, hogy durva érzékenyítés – fogalmazott Fekete Péter. – Ami nincs, az nem is lehet fontos. Ez nem maradhatott így, ebbe nem nyugodhattunk bele. Ezért minden olyan épület megújul, amely a múltról beszél. Megkapják az eredeti vagy az eredetivel kompatibilisnek feltűnő funkciójukat.

Kiemelte, hogy a vörösberényi kolostor a szomszédságában álló Loyolai Szent Ignác- templommal és a felújított volt magtárral ikonikus hellyé vált. A most megújult kolostorban helyet kaphat majd muzeális, közgyűjteményi vagy akár képtári funkció is. Az államtitkár elmondta azt is, hogy a kormány a kolostoregyüttes felújítására először 500 millió forint támogatásról döntött, majd további 400 millió forint támogatást határozott meg.

Oberfrank Pál színházigazgató
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az eseményen részt vett Kerényi Imre özvegye, Felkai Anikó is. A megnyitón a Petőfi Színház művészei működtek közre, a moderátor Oberfrank Pál, a színház igazgatója volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában