Falunap exatlonnal

2021.07.20. 11:30

Folyamatos a fejlődés – Átadták a temetőkerítést Egyházaskeszőn

A Szent Margit vértanú templom új oltárát és a pályázati forrásból megújult temetőkerítést szentelték fel.

Laskovics Márió

Szombaton falunapot tartottak, vasárnap pedig a helyi katolikus templom búcsúját. Az ünnepi szentmise elején Henczel Szabolcs plébános a résztvevőket köszöntötte, az egyházközség képviselő-testülete meg Pápai Lajos nyugalmazott győri megyés püspököt, aki felszentelte az An- tiochiai Szent Margit tiszteletére készült új, faragásában az utolsó vacsorát megjelenítő oltárt.

– Az oltár Krisztus áldo- zatára emlékeztet minket, hiszen minden szentmisén, áttörve a tér és az idő korlátait, jelenvalóvá válik Krisztus halálának és feltámadásának szent titka.Amihez hozzátesszük a mi életünk áldozatait is, így mindnyájan Istennek tetsző lelki áldozattá tudunk lenni – fűzte hozzá Pápai Lajos.

Szentbeszédében Pápai Lajos a krisztusi elhívásról prédikált: – Jézus, a jó pásztor együttérzéssel segít. Tudja, hogy mire van szükségünk. Az igazságra elsősorban. Az igazság vezeti az életet. Világosság. Az Úrjézus tanítása az igazság. Aki őt követi, az le tudja győzni a próbatételeket – emelte ki.

A temetőnél Lendvai Jánosné polgármester beszámolt róla, hogy a régi betonoszlopokat és drótfonatokat igényes kovácsoltvas kerítés váltotta fel, Leader pályázati támogatásból. A több mint 5,5 millió forintos pályázati összeghez 4 milliós önrészt biztosítottak. Az elmúlt években megújult a ravatalozó és harangláb is épült, így az elhunytak méltó körülmények közt nyugodhatnak. E beruházások a faluképen is javítanak. A Magyar falu program (Mfp) idei pályázatán több mint 2 millió forintot nyertek el urnafal kialakítására.

Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a Mfp-ben 5 milliárd forintból közel 800 temető újult meg az elmúlt években, Pápán és környékén közel húsz.

Kovács Zoltán, Lendvai Jánosné és Horváth Zoltán vágta át a nemzeti színű szalagot a temető nemrég
elkészült kovácsoltvas kapujánál
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Horváth Zoltán, a Gerence–Marcal–Rába és Somló Környéke Vidékfejlesztési Egyesület elnöke hozzáfűzte, a Leader-egyesületek a helyi sajátosságokat figyelembe véve írják ki pályázataikat. A következő nagy, 2023–27 közötti támogatási időszakban több mint 4600 milliárd forint áll majd rendelkezésre a vidék fejlesztésére.

A temetőkerítést Pápai Lajos szentelte fel.

Lendvai Jánosné polgármester a szombati falunapról elmondta, jó hangulatú program kerekedett a kultúrház udvarán. Az új szabadtéri színpadon ez volt a harmadik rendezvény a gyereknapot és a múlt heti falubúcsút követően. A giciek táncbemutatója és a vacsora után fellépett a Malomsoki menyecskék, Lórán Barnabás standup-humorista, Tóth Tündi, Mészáros Adrián és a Csillag Musical Társulat.

Kísérőprogramként falusi exatlon, légvár, trambulin, pingpong, kötélhúzás, főzőverseny, játszóház, kézműves-foglalkozás, rendőrségi bemutató, valamint tombola színesítette a bállal záruló mulatságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában