Napenergiával működő okospadot adtak át Veszprémben

Elektronikus eszközök töltésére alkalmas utcabútorok kerültek a Kossuth Lajos utcára a napokban.

Napló

20210702 Veszprém Okospad átadása a Kossuth utcán Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Gallai Máté a Kuube okospad fejlesztője, Brányi Mária alpolgármester, Temesvári Balázs VKSz Zrt. vezérigazgató Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az okospadokat egy magyar start-up cég tervezte és fejlesztette ki. A sétálóutca elejére és közepére kikerült utcabútorokat a napokban avatták fel.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) arról beszélt, azért dolgoznak, hogy Veszprém minden korosztály számára élhető legyen. Az okospad telepítése elsősorban a fiatalok igényeit szolgálhatja ki. A képviselő örömét fejezte ki, hogy a technológia rohamos fejlődésével a megyeszékhely is lépést tart. Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, az utcabútor kellemes színfoltja lesz a sétálóutcának, amely a felújítása óta újabb és újabb funkciókkal bővül. Azt jósolta, az okospad a belváros egyik új találkozási pontja lehet. A padok a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató (VKSZ) Zrt. smart city – okos város nevű kezdeményezéseként kerültek ki a város sétálóutcájára. Temesvári Balázs, az intézmény vezérigazgatója elmondta, a két éve átadott okoszebra után újabb smart city-projekttel gazdagodott Veszprém. Hozzátette, az új utcabútor révén növekedhet a belváros népszerűsége és kihasználtsága. Megjegyezte, a két okospad beszerzése hatmillió forintba került.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az okospad megújuló energiával működik, ugyanis az akkumulátorait napenergia tölti, mondta el Gallai Máté, a Kuube Hungary Kft. ügyvezetője. Hozzátette, az okospad nemcsak wifi hotspotként működik, hanem USB-portok és vezeték nélküli töltők (Qi) is helyet kaptak rajta, amivel szórakoztatóelektronikai eszközöket, például okostelefont lehet tölteni. Az okospad szenzorai mérik a hőmérsékletet, a páratartalmat, a légnyomást, légszennyezettséget és az UV-indexet, az értékeket két kis digitális képernyőről lehet leolvasni.

Az utcabútort újrahasznosítható alumíniumváz alkotja, az ülőfelület magyar kőrisfából készült. Az anyagok kiválasztásánál odafigyeltek arra is, hogy könnyen takarítható legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában