A lakosság közelébe viszik a szűréseket – Szűrőbuszok a Balatonnál

A Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság és a Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségpart elnevezésű egészségügyi szűrő és felvilágosító programsorozatának tájékoztatóját tartották a Laczkó Dezső Múzeum előtti parkolóban a hét végén.

Juhász-Léhi István

20210710 Veszprém. Közösségi Egészségügyi Szűrőprogram. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A programsorozat célja a helyi lakosok és a Balaton mellett nyaralók szűrése és egészségesebb életmódra való ösztönzése, ezért az Egészségpart – két busszal – hét nyári hétvégén egészségügyi „vándortáborként” Veszprémbe, Balaton­akarattyára, Csopakra, Balatonfüredre, Balatonalmádiba, Gyenesdiásra és Keszthelyre, a legnépszerűbb strandokra látogat el.

Joó Tamás, a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság elnökhelyettese mindezek kapcsán elmondta, fontos célja a programnak, hogy a lakosság közelébe vigyék a szűréseket, hiszen nyáron még nagyobb figyelmet kell fordítani az UV-sugárzás veszélyeire.

Emellett általános egészségügyi állapottal, illetve fogászati vizsgálattal kapcsolatos felmérésekre is várták az érdeklődőket.

Bertókné Tamás Renáta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője a köszöntőjét azzal kezdte, hogy a magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban nincs az élmezőnyben. Az elmúlt tíz évben jó irányú változások indultak meg, azonban nemcsak a döntéshozóknak van tennivalójuk, hanem az egyéneknek is.

Az Egészségpart szűrőbuszai legközelebb már a Balaton-parton tűnnek fel
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ovádi Péter országgyűlési képviselő ugyancsak a személyes felelősséget emelte ki. Kitért a pandémiás időszak nehézségeire is, megköszönve az egészségügyi dolgozók munkáját, kitartását.

Porga Gyula polgármester elsőként a veszprémiek köszönetét tolmácsolta az elmúlt másfél év kapcsán. Elmondta: Veszprémben a szűréseknek hagyományuk van, sokan élnek ezen alkalmakkor a lehetőséggel. A városvezető megemlítette azt a célt is, hogy az Európa kulturális fővárosa program ne csak a művészetről és a kultúráról szóljon, hanem nyitni szeretnének másra, így fontos szerepet szánnak a közösségi és sportalkalmaknak is, és ugyanilyen fontos az egészség, a prevenció is.

A veszprémi eseményen részt vettek az EKF önkéntesei is. A következő szűrések időpontja és helye: július 17–18. Balatonakarattya, július 24–25. Balatonfüred.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában