Örökségünkre támaszkodva kell meghatároznunk feladatainkat

Az elmúlt évszázadokban a magyar államiság biztosította a közép-európai népek békés egymás mellett élését több mint 800 éven keresztül, és a kereszténység biztosította a magyar kultúra megerősödését. Ez a feladat vár ránk a jövőben is.

Tóth B. Zsuzsa

Kondor Géza polgármester adta át a Villa Filip Érdemrendet Szipőcs Istvánnak, a háttérben Navracsics Tibor látható

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Erről beszélt az új kenyér ünnepén Navracsics Tibor kormánybiztos Révfülöpön, a szabadtéri színpadnál rendezett ünnepi megemlékezésen.

Navracsics Tibor szerint folytatnunk kell a Szent István-i örökséget, hogy ükunokáink is ünnepelhessenek augusztus 20-án Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

- Biztosítanunk, kell, hogy hazánk a stabilitás szigete legyen, és a magyar Európa egyik meghatározó kultúrája legyen. Nem csak országos, hanem helyi szinten is meg kell ezt valósítani, itt a pannon felvidéken, ahol örökségünkre támaszkodva határozzuk meg a feladatainkat. Folytatnunk kell a Szent István-i örökséget, hogy ükunokáink is ünnepelhessenek augusztus 20-án, legrégebbi ünnepünkön. Pár nappal ezelőtt Nagyboldogasszony napján megemlékezhettünk arról, amikor a már halódó Szent István Szűz Máriának ajánlotta az országot, és most, öt nappal később összegezhetjük a Szent István-i örökséget és hozzámérhetjük a mi gyarló tevékenységünket. Hiszen amit ő tett bő ezer évvel ezelőtt, az nem kisebb dolog volt, mint egy politikai nemzet folytonosságának, túlélésének biztosítása egy gyökeres, radikális fordulattal – mondta a kormánybiztos.

Kondor Géza polgármester István király érdemeit méltatta. – Neki köszönhetjük, hogy magyarul beszélünk, hogy népünk dicső történelmet és kultúrát teremtett. A magyarság évszázadokon keresztül a keresztény Európát is védte, ahogy ma szintén teszi. István kultusza soha nem halványult el, Szent István ünnepe a döntés ünnepe. Hiszen királyunknak úgy kellett döntést hoznia, hogy nem tudta, helyesen cselekszik-e. El kellett döntenie, hogy a Kárpát-medencében hazát talált magyarok miként maradhatnak meg magyarnak, miként lehet államuk, és milyen legyen az úgy, hogy más népek szorításában megmaradhassanak. A legfőbb veszélyforrásnak a függetlenség elvesztését, az európai hatalmaktól való függést tartotta. Ezek a veszélyforrások a mai napig fennállnak, hazánk az országot magyarnak, függetlennek és kereszténynek akarja megtartani – hangsúlyozta Kondor Géza.

Kondor Géza polgármester adta át a Villa Filip Érdemrendet Szipőcs Istvánnak, a háttérben Navracsics Tibor látható Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az ünnepségen a Villa Filip Érdemrendet vehette át a polgármestertől kimagasló orvosi munkásságáért, szakmai tudásáért, a helyi lakosokkal szemben tanúsított empátiájáért Hajdu Lászlóné Sogán Valéria és Szipőcs István főorvos, valamint köszöntötték Szabó Tímea címzetes főjegyzőt, aki az előző napon vehetett át kitüntetést.

Az új kenyeret Hafenscher Károly evangélikus lelkész áldotta meg.

Az ünnepség Buzás Csaba énekes-gitáros műsorával és az Old Boys együttes koncertjével folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában