Hagyományteremtő falunappal indították az őszt Balatonszepezden

Nagy összefogással és hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a Balatonszepezdi Önkormányzati Sport Club a falunapot a központi strandon, melynek középpontjában a horgászat kultúrája és a halakkal kapcsolatos gasztronómia állt, közölte Csehné Keller Nikoletta fő szervező.

Kovács Erika

Forrás: Önkormányzat

Bíró Imre polgármester kiemelte, azon a strandon rendezik meg a falunapot, mely a Kisfaludy-program támogatásával, illetve Kontrát Károly országgyűlési képviselő segítségével újulhatott meg.

Bíró Imre polgármester köszöntőjében méltatta a szervezést érintő példás összefogást és nagy munkát, mások mellett a Gesztenyevirág Nőegyletet és az Aranyhorog Horgász­egyesületet, amely tagjainak köszönhetően a falunap minden résztvevője találhatott az ízlésének megfelelő, érdekes programot az igencsak színvonalas rendezvényen, ahol találkozhattak egymással helybeliek, a településen nyaralók és vendégek.

Kontrát Károly országgyűlési képviselő a falunapokat járva kiemelte, minden elismerése a szervezőké, akikre nagy büszkeséggel tekint, mert rendkívül tartalmas programokkal ajándékozzák meg az embereket.

Az északi part egykori halászfalujában, Balatonszepezden a programkavalkád már a reggeli órákban megkezdődött. A legkisebbek megismerkedhettek a horgászattal az első gyermek-horgásznapköziben, majd pedig Balatoni halmesék címmel Bodó Iván, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. tógazdasági vezetője tartott érdekes előadást.

Bíró Imre és Csehné Keller Nikoletta is megkóstolta a balatoni keszeget, amelyhez finom bort kínáltak Fotó: Önkormányzat

A kézműves foglalkozások mellett – ilyen volt például a halorigami – sok érdeklődőt vonzott a halászati eszközök kiállítása, a hajómakett- bemutató, a környékbeli borászok pedig finom nedűket kínáltak – tájékoztatta a Naplót Csehné Keller Nikoletta közművelődési asszisztens, főszervező.

A színvonalas esemény résztvevői Csizmazia Marcell, bemutatóval egybekötött előadásán megismerkedhettek a tradicionális balatoni halászati eszközökkel, és a falunapról nem hiányozhatott a gasztronómia sem. Így meg lehetett kóstolni egyebek mellett a finom halételeket, például a paprikás lisztbe forgatott sült keszeget.

Sok érdekességet feltárt Hangodi László történész, muzeológus, a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum munkatársa a Balatoni barátok asztalánál – Középkori konyhakultúra a nyugati Balaton-felvidék kolostoraiban címet viselő informatív előadásán. Ezt a programot a Gesztenyevirág Nőegylet szervezte.

A rendezvényen nagy sikert aratott a hajómakett-bemutató. Középen Kontrát Károly
Fotó: Önkormányzat

Az őszköszöntő falunap kitűnő hangulatát tovább fokozták a Szepezdi Pacsirták, akik vidám színdarabbal lepték meg a lelkes közönséget, az esti hangulatról pedig a Mary Popkids együttes gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában