Fejlesztésre váró útvonalak az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület területén

A Magyar Vidék Minősége Egyesület szervezte szakmai napon az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület területén meglévő túraútvonalak fejlesztési lehetőségei kerültek terítékre a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban.

Tóth B. Zsuzsa

A sümegi látnivalókat turistaútvonalakra is felfűzik, a térség geológiai értékekben roppant gazdag Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Oszkai Réka intézményvezető köszöntőjében kiemelte, a közel tíz évvel ezelőtt kialakított útvonalak ma is fejleszthetők, projektek illeszthetők hozzájuk. Tadanaj-Baranyi Kata, az egyesület munkaszervezet-vezetője előadásában az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület területén kialakított túraútvonalakról beszélt. Amint elmondta, az 59 települést magában foglaló területen virtuális túraútvonalakat alakítottak ki közel tíz évvel ezelőtt: nincsenek kijelölve, internetes oldalakon elérhetők.

– Főként gyalogos és kerékpáros túrákat jelenítünk meg 56 túraútvonalon, 354 látnivalóval, természeti és épített örökségekkel, vendéglátóhelyekkel, szolgáltatókkal, védjegyesekkel, önkormányzatokkal – mondta Kata, és bemutatta az egyesület honlapját.

Futó János geológus a geoturizmusról és az érdekes látnivalókról beszélt, ami a bakonyi és Balaton-felvidéki térséget illeti. Előadásában szólt a Bakony és a Balaton-felvidék geológiai, természeti értékeiről, látnivalóiról, tanösvényeiről, kilátóiról. A Bakony–Balaton Geopark létrehozásában is részt vevő szakember szerint fontos erősíteni a geoturizmust, amely a geoparkok révén valósul meg.

– A természeti látnivalók teljes spektrumát, a földtani értékek sokszínűségét mutatják be a geoparkok. A Balaton-felvidék olyannyira gazdag kőzetekben, hogy itt egy helyen megtaláljuk egész Európa kőzeteit. A miénk az Európai Geoparkhálózat és az UNESCO része, így a világban mindenhol hirdetik értékeinket. Térségünkben több mint száz geológiai szelvény van, folyamatos fenntartásuk is a feladatunk. A földtani értékek között kőzetek, ősmaradványok, barlangok is vannak. Érdekes látvány a közeljövő megújítási programjában szereplő darvastói bauxitlelőhely, az úrkúti őskarszt, a Cuha-völgyben kialakított tanösvényt idén bővítettük. A várpalotai homokbánya természetvédelmi területén látható fosszíliák Európában egyedülállók, a helyszínen mutatjuk be őket, tanösvényt, kőparkot kialakítva.

A sümegi látnivalókat turistaútvonalakra is felfűzik, a térség geológiai értékekben roppant gazdag
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Sokszor a helyiek is kevéssé ismerik a látnivalókat, a sümegi „fehér kövek” alatt, a régi kőbányákban a látványos geológiai bemutatnivalókat tanösvény fűzheti össze a jövőben, a város újabb látnivalóval gazdagodna. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park megújítja a kovabánya helyszínét, új tetőzetet kap, és onnan az úgynevezett Ősteknős tanösvényt alakítjuk ki, amely kapcsolódik a városi tanösvényhálózathoz és a tervezett, a Rendeki-hegyre vezető tanösvényhez – mondta a helyi tervekről is szólva Futó János.

A szakmai nap során szó volt az interaktív kiállítóterekről. A turisztikai attrakcióbővítés érdekében végzett szakmai megújulásról Oszkai Réka beszélt, majd a várhegy titkait fedte fel vezetett túrán Sümegi Kata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában