fejlesztés

2021.09.17. 17:30

Felújított útszakaszt avattak Porván

Hiánypótló beruházás volt a kis bakonyi településen a Kőrishegy utca útburkolatának felújítása, közel hatszáz méter hosszban, számolt be lapunknak Veinperlné Kovács Andrea polgármester asszony.

Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

– Örömteli pillanat ez a település életében, régi álom valósult meg a beruházással, mert 2000-ben és 2004-ben volt útfelújításunk, saját erőből. A Magyar Falu program keretében most 18 millió 557 ezer Ft támogatásban részesültünk. Rekordgyorsasággal készült, a kivitelezési munkálatok augusztus közepén kezdődtek. Az új útszakasz három utca, mintegy száz családi házában élő, gépkocsival közlekedőt érint, növelve komfortérzetüket. Ebben az utcában a jövő év elején megkezdődnek a csapadékvíz elvezetés munkálatok, melyre a Terület- és Településfejlesztés Operatív Program támogatásaként ötvenmillió forint támogatásban részesültünk – mondta el a faluvezető.

A felújított útszakaszt Kovács Zoltán térségi országgyűlési képviselő avatta fel, mellette Veinperlné Kovács Andrea
Fotó: Müller Anikó Hanga

Kovács Zoltán térségi országgyűlési képviselő – kapcsolódva a kisiskolások német nyelvű műsorához, lévén a falu német ajkú – németül is köszöntötte a megjelenteket, örömünnepnek nevezve az eseményt. Szólt a Magyar Falu programról, melynek első pályázati felhívása 2019-ben jelent meg.

– Ezt a programot a kormány a polgármesterekkel való konzultáció alapján indította útjára, figyelembe véve javaslataikat, hogy melyek a településeket érintő legégetőbb megoldandó feladatok. A nagy sláger az út-, járdafelújítás volt, ez eredményezte az infrastrukturális projektek kiírását. Az ötezer lélekszám alatti települések pályázhatnak, mivel nekik kevesebb a bevételük, ezért a kormány fontosnak tartja támogatásukat. Az első évben 150 milliárd forintot fordítottunk e célra, a civil szervezetek, az egyházak, a kulturális programok támogatására és a közösségi célokat szolgáló építmények megújítására pedig az idén, ez idáig 250 milliárd forint jutott – sorolta Kovács Zoltán.

Az új utat megáldotta Schäffer Zoltán plébános
Fotó: Müller Anikó Hanga

Az ünnepi műsorban szerepeltek a helyi iskolások, szavalattal, énekkel közreműködött Gergelyfy Zsófia, verset mondott Janus Petra, Pej Mariann és a község plébánosa, Schäffer Zoltán megáldotta az utat és azokat, akik használják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában