Amerikaiak is közreműködtek a tési tájházépítésben

A Várpalota közelében állomásozó amerikai katonák segítettek a napokban a Múlttal a Jövőért Egyesület önkénteseinek a leendő tési tájház kialakításában.

Szabó Péter Dániel

Az amerikai katonák Lippert Ferenc társaságában a tési tájház udvarán

Fotó: Szabó Péter Dániel

Az elmúlt év végén a Múlttal a Jövőért Egyesület megvásárolt egy interaktív múzeum kialakításához megfelelő ingatlant, egy többosztatú parasztházat. A tési civil szervezet azóta nagy erőkkel végzi az épületek felújítási munkálatait.

– Hallottuk, hogy az amerikai hadsereg katonái a térségben több helyen is végeztek önkéntes munkát, ezért arra gondoltunk: meghívjuk őket Tésre. Nagy örömünkre pozitív választ kaptunk, aminek eredményeként tizenegy amerikai katona segítségével végeztünk el fizikai erőt kívánó munkálatokat, melyeket egyébként nem tudtunk megoldani – mondta Lippert Ferenc, a Múlttal a Jövőért Egyesület elnöke.

Az amerikai hadsereg fontosnak tartja, hogy jó kapcsolatot alakítson ki a helyiekkel, és amíg itt állomásoznak, a közösség aktív és hasznos tagjai szeretnének lenni. – Szívesen tettünk eleget az MH Bakony Harckiképző Központ felkérésének, hogy kétkezi munkával segítsük a tési egyesületet. Küldetésünk ugyanis a gyakorlatozás mellett a kapcsolat­építés – hangsúlyozta Atticus Blair, az amerikai csapat parancsnoka.

Az amerikai katonák Lippert Ferenc társaságában a tési tájház udvarán
Fotó: Szabó Péter Dániel

A katonák a tési tájháznál többek között pakoltak, köveket hordtak és a földmunkák elvégzésében segédkeztek. Munkájukat a Magyar Honvédség is támogatta.

Az interaktív múzeum felújítási ütemterve szerint az iroda és a kiszolgálóépület megépítése az első lépés. Ezt követik majd 2022-ben a nagyobb kivitelezési munkálatok. – Három épületünk van. A múzeum mellett lesz egy interaktív helyiségünk, ahol népi szövők, keramikusok, kovácsok fognak dolgozni. A harmadik épület az egyesület irodája lesz. Terveink szerint 2022 tavaszán már itt, az udvaron rendezünk majd programokat – jegyezte meg Lippert Ferenc.

Az amerikai haderő katonái nemcsak Tésen, hanem a bázisuk környezetében is végeznek önkéntes munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában