A nemzeti egységet hirdeti Pápán a megújult emlékmű

Átadták a Zöldváros I. elnevezésű projekt részeként megszépült, külön tartóoszloppal ellátott Országzászló-emlékművet és újraburkolt környezetét.

Laskovics Márió

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Áldozó Tamás polgármester a megújult Országzászló-emlékműnél

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Történelmi angolpark funkcióbővítő megújítása az Esterházy-kastély környezetében elnevezésű (a köznyelvben Zöldváros I. projektként is ismert), egymilliárd forint támogatottságú TOP-pályázatban felújították az Országzászló-emlékművet.

Mint megtudtuk, a rekonstrukciós munkálatok során eltávolították a meglévő növényzetet és burkolatot, majd pedig összesen 550 négyzetméteren új ágyazatot és andezit térkő burkolatot készítettek, három új lámpaoszloppal bővítették a közvilágítást, 34 méteren felújították a támfalat, valamint mintegy 200 négyzetméteren növényágyásokat alakítottak ki rózsák, évelők, cserjék, illetve örökzöldek beültetésével.

– A trianoni békediktátum után Szent István nagy Magyarországára emlékeztetve hazánkban sok helyütt készültek hasonló emlékművek, hirdetve a békediktátum elleni meg nem alkuvó küzdelmet és a nemzeti egységet. A pápai emlékmű eredetijét 1938. szeptember 18-án avatták fel, s mint ahogy a mellékelt tábla is mutatja, Závory Zoltán tervei alapján Keppel József kőfaragómester készítette mészkőből. Habár nem volt oly időtálló, de még ma is állhatna, ha a kommunista hatalomátvétel következtében nem bontják le, semmisítik meg, és nem helyettesítik Szőllősi Endre Napozó című szobrával (mely egyébként az Erzsébet ligetben megtalálható).

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Áldozó Tamás polgármester a megújult Országzászló-emlékműnél Fotó: Laskovics Márió/Napló

2000-ben, amikor az önkormányzatok millenniumi országzászlókat vettek át, úgy döntöttünk, hogy megújítjuk a város napjára. Varga Zoltán restaurátor az eredeti tervek alapján azonban márványból készítette el – tekintett vissza Kovács Zoltán országgyűlési képviselő. Megjegyezte, korábban az emlékmű oldalán volt a zászló, de mivel időnként letörte a szél, ezért külön közel tíz méter magas zászlótartó oszlopot helyeztek el mellé.

Áldozó Tamás polgármester hozzátette, az emlékmű hangsúlyos pont, az Erzsébet liget kapuja a belváros felől érkezve. Előrevetítette, noha a területrendezésben eljutottak az egykori Tapolca-mederig, de még sok munkára van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában