új távlatokat nyit a község előtt

2021.10.13. 06:50

A zöldebb jövő biztosítéka az Öskü és Várpalota között átadott napelempark

Akár 5500 család éves energiaszükségletét is fedezni tudja majd az a 20 hektáron elterülő napelempark, amelyet Öskü és Várpalota között avattak fel kedden Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár társaságában.

Szabó Péter Dániel

Jobbról Kiss Ernő ismerteti a napelempark működését Szentkirályi Alexandrával és Steiner Attilával

Fotó: Szabó Péter Dániel

A 10 megawatt teljesítményű napelempark 25 éven keresztül termeli majd az energiát, a mintegy négymilliárd forintos beruházás összegét saját forrásból biztosította a befektető Heliosys Hungary, mondta el az átadáson Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke. A szakember – aki a kivitelező Greentechnic Hungary Kft. vezetője is egyben – hozzátette, az Öskü és Várpalota között található napelempark területén továbbra is lesz állattenyésztés, hiszen a birkák a jövőben is itt legelnek majd.

Az ösküi napelemparkot Steiner Attila, Szentkirályi Alexandra, Ovádi Péter, Ángyán Tamás és Kiss Ernő adta át Fotó: Szabó Péter Dániel

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról beszélt, hogy a kormány elkötelezett a klíma- és a természetvédelem mellett. – Tavaly februárban meg is hirdettük az ehhez kapcsolódó akciótervet, amelynek egyik fontos célkitűzése, hogy minél hamarabb át tudjunk állni a körfogásos gazdaságra, s csökkenteni tudjuk a szén-dioxid-kibocsátásunkat. Ezt elsősorban nukleáris és megújuló energiára építve, az energetikai rendszerek jelentős fejlesztésén keresztül szeretnénk megtenni – mondta el az átadáson Szentkirályi Alexanda kormányszóvivő, majd hozzátette, az akcióterv szerint a következő tíz évben meghatszorozzák a naperőművek kapacitását Magyarországon.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az ünnepségen kijelentette: a kormány kiemelt célja, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százaléka szén-dioxid-kibocsátás nélkül történjen, s ezen az úton jelentős lépés a napelemparkok megvalósulása. Hozzátette, jelenleg hazánkban már 2300 megawattnyi naperőművi kapacitás termel, de a terület fejlesztésére különös figyelmet fordítanak, több támogatási rendszer is a lakosság, illetve a vállalkozások rendelkezésére áll.

Jobbról Kiss Ernő ismerteti a napelempark működését Szentkirályi Alexandrával és Steiner Attilával Fotó: Szabó Péter Dániel

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője elmondta, nagy öröm, hogy a beruházás átadásával Öskü előtt is új távlatok nyílnak, hiszen a településhez befolyó iparűzési adó révén új lehetőségekhez jut az önkormányzat. Ángyán Tamás, Öskü polgármestere megjegyezte, hosszú, 2017-ben indult előkészítő munka eredménye a napelempark átadása, ami reményeik szerint katalizátora lehet a további gazdasági beruházásoknak. Negyven hektáron kialakított ipari területük iránt ugyanis már most több cég, vállalkozás is érdeklődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában