Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatai bátran szembeszálltak a diktatúrával

A Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet országos elnöksége az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójának tiszteletére pénteken a városháza Kossuth termében rendezett ünnepséget.

Juhász-Léhi István

Pintér Kornél, Márfi Gyula emeritus veszprémi érsek és Hegedűs Barbara a megemlékezésen

Fotó: Penovác Károly/Napló

A résztvevőket, köztük az egykori nemzetőröket Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet országos elnöke köszöntötte.

Ünnepi beszédet Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere mondott, aki felidézte: az 1940-es évek második felében Magyarországon hatalomra kerülő kommunista rémuralom milliók életét nyomorította meg. – A kommunisták földi paradicsomot ígértek, ahol a megtermelt javakból mindenkinek egyformán jut, de a rendszer hazugságai hamar felszínre kerültek – mondta Hegedűs Barbara.

– 1947-ben még kevesen értették, hogy mi kezdődött el, ám pár év múlva alig volt olyan magyar, aki ne rettent volna meg a proletárdiktatúrától. A terror bármikor bárkire lesújthatott. 1956. október 23-án új fejezet kezdődött Veszprém történelmében is. A budapesti és a vidéki megmozdulásokhoz hasonlóan városunkban is hallatták hangjukat a változás zászlaja alatt tömörülő polgárok. Veszprém hőse, az igazságtalanul kivégzett mártír, Brusznyai Árpád hitt a békés változás lehetőségében – fogalmazott Hegedűs Barbara.

Pintér Kornél, Márfi Gyula emeritus veszprémi érsek és Hegedűs Barbara a megemlékezésen Fotó: Penovác Károly/Napló

Kiemelte, Brusznyai soha nem járult hozzá ahhoz, hogy tanítványai fegyverrel a kezükben harcoljanak, ugyanakkor határozott fellépésével életeket mentett. Ennek ellenére 1958. január 9-én a forradalom megtorlásának jegyében kivégezték a középiskolai tanárt. – Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatai mindannyiunk hősei, akik bátran szembeszálltak a diktatúra gépezetével. Példamutatásuk nem volt hiábavaló! Egy eljövendő, új Magyarország alapjait fektették le – hangsúlyozta az alpolgármester.

Imát mondott a forradalom hőseinek, mártírjainak lelki üdvéért Márfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye emeritus érseke. Ünnepi műsort adott Kiss-Domonkos Judit csellóművész, Asztalos Rita zongoraművész és Pintér Zselyke Ida.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában