Felavatták az Öreg Akác pihenőhelyet Vilonyán

Az alig hétszáz lelkes település valószínűleg még abból az időből származik, amikor a Berhida–Királyszentistván–Sóly térségben eldőlt István és Koppány harca.

Őrsi Ágnes

Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Fotó: Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Kifelé figyelve, aki „csak” teszi a dolgát, szereti a családját, a lakóhelyét, felelősséget érez a kis közösség tagjaiért, hajlamos értéktelennek tartani az egyébként nagyon is gazdag életét. Mert folytatója olyan elődök sorának, akik sok munkával, tehetséggel, odaadással élték itt az életüket. Így lehet ma egy vilonyai lakos is sok-sok értékes ős örököse, akinek van oka büszkének lenni.

Az emlékhely avatásán helyben gyűjtött dalokat énekelt a Vilonyai Népdalkör
Fotó: Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Az sem meglepő, ha ez a felismerés olyan valakitől származik, aki a megyeszékhelyről költözött a faluba. Gacsályi Erzsébet huszonhat éve érkezett családjával a településre. Több mint tíz éve tagja a népdalkörnek, létrehozták a Vilonya Helytörténeti, Helyismereti, Honismereti és Kulturális Egyesületet (röviden Vilo), és rendszeres hírlevélben tájékoztatja az ittenieket a közös dolgok alakulásáról. Erzsébet egyesületi elnökként pályázati lehetőségek után is kutat. Pályázati segítséggel kezdték megvalósítani a tervet, hogy emlékhelyet alakítsanak ki a Petőfi és a Hétvezér utca kereszteződésében, ahol Vilonya ősöreg akácfája áll. Az Öreg Akác pihenőhelyet a napokban avatták fel a helyiek nagy örömére.

Veszprém Megyei Honismereti Egyesület
Fotó: Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

A pihenőhely egyházi áldást kapott, az avatón helyben gyűjtött dalokat énekelt a Vilonyai Népdalkör, a fogadás is a helyiek receptjeit dicsérte. A pihenőhely tábláin lévő fotók a település múltját idézik, a hely „bútorzatát” ügyes kezű mesterek készítették: a kiváló minőségű famunkákat ifj. Tóth Gyula, a csodaszép kovácsoltvas részeket pedig az édesapa, Tóth Gyula.

A vilonyai civil ünnepet köszöntötte Fésüs Sándor polgármester, Márkusné Vörös Hajnalka, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke és Petrovics László alelnök, aki a Várpalotai Városszépítő és -védő Egyesület elnöke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában