Milliárdok fejlesztésre

2021.10.01. 06:50

Gazdasági fellendülést hoz az EKF a háttértelepüléseknek

Ugyan Veszprém nyerte el 2023-ra az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet, de már a kezdettől az volt a törekvésünk, hogy ne csak a városban, hanem a térségben is jelenjenek meg olyan programok és ehhez kapcsolódó beruházások, amelyek Európa-szerte ismertté teszik ezt a gyönyörű vidéket.

Szijártó János

Guller Zoltán, Papp János és Navracsics Tibor az edericsi konferenciaházban tartott tájékoztatót a lehetőségekről

Fotó: Szijártó János/Napló

Így fogalmazott Navracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos csütörtökön a balatonedericsi Basaltina konferenciaházban tartott tájékoztatón. A sajtóeseményen a kormánybiztoson kívül Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója és a házigazda, Papp János balatonedericsi polgármester adott ismertetőt a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatási rendszeréhez kapcsolódóan, és szó esett a régióból érkezett sikeres pályázatokról, azok várható hatásairól is.

A programsorozat előkészítéséhez szükséges infrastrukturális fejlesztésekről Navracsics Tibor elmondta, hogy hárommilliárd forint pályázati forrás állt az önkormányzatok rendelkezésére. – Sokan pályáztak sikerrel a régióból, köztük mai eseményünk helyszíne, Balatonederics is. Különösen figyelemre méltó, hogy az edericsiek több környékbeli településsel – Uzsával, Lesenceistvánddal, Zalahaláppal – összehangoltan nyújtottak be pályázatot. Ennek hozadékaként Uzsa egy kulturális és közösségi programokat kiszolgáló létesítménnyel gazdagodik, Edericsen a tájházat újítják fel, Zalahalápon pedig a hegy tetején alakítanak ki fesztiválhelyszínt, illetve annak technikai hátterét, míg Lesenceistvándon a szabadtéri színpad felújítását végezhetik el. A régióban több város is támogatáshoz jutott, Balatonfüred 250 millió, Ajka 300 millió, Várpalota 600 millió forintból fejleszthet a rendezvénysorozathoz kapcsolódva – mondta Navracsics Tibor.

Guller Zoltán a turizmus kiemelt szerepe kapcsán arról szólt, hogy országszerte mintegy negyven szálloda újul meg rövidesen, és 14 ezer magánszállás kapott támogatást a kormánytól, illetve számos panzió is megszépült az elmúlt egy évben. 114 strand, köztük az itteni is részesült az összességében közel 12 milliárd forintnyi támogatási keretből. – Ha mindent egybeveszünk, akkor 17 ezer fejlesztésről beszélhetünk. Veszprém megyére szűkítve 1585 projekt indult, ami 34 milliárd forintnyi támogatást jelent az itteni szállodáknak, a panzióknak és a magánszállásoknak – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Guller Zoltán, Papp János és Navracsics Tibor az edericsi konferenciaházban tartott tájékoztatót a lehetőségekről Fotó: Szijártó János/Napló

Hozzátette, hogy március végén a Bahart két új kompot is vízre bocsát a turisták közlekedésének jobb ellátása érdekében, hiszen a számuk – a vendégéjszakák alapján – jelentős mértékben nőtt, s várhatóan ez a tendencia a jövőben is folytatódik úgy a belföldi, mint a külföldi látogatók vonatkozásában.

Papp János polgármester a helyi fejlesztésekről tájékoztatta a sajtó munkatársait, külön kiemelve az ötcsillagos minősítéssel rendelkező, az idei évre teljes mértékben megújult strandot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában