Ötven éve egyesült Tósok és Berénd

A város két településrésze, Tósok és Berénd egyesítésének évfordulóját ünnepelték a beréndi Szent István király-templomban.

Tóth B. Zsuzsa

Méltón ünnepelték a településrészek egyesítését. Sokan részt vettek az ünnepen Fotó: Györkös József

A járvány miatt egy évet késett az emlékezés, de az 1950-es egyesítés évfordulóját így is méltóképpen köszöntötték az egybegyűltek. A Szent István király-templomot Csendesné Bosits Éva mutatta be, az ünnepségen a Jubilate Nőikar működött közre. A közösségi ház udvarán a tósokberéndiek legidősebbikét, az 1926. május 31-én született Barnaházi Lajosnét köszöntötték. Elhangzott, hogy Baracska Mária sokat segített a település múltjának felidézésében.

Schwartz Béla polgármester emlékezett arra az időre, amikor Tósokberénd a nevét elvesztve Ajka IV. kerülete lett. – Nehéz időket élt meg a városrész a rendszerváltás idején is. Enyhülés a Tósokberénd- ért Egyesület megalakulását követően érkezett, amikor a vezető mértéktartó magatartása hozzájárult a kiegyensúlyozott, egymást segítő és tisztelő időszak kialakulásához. Ez meghatározta a további feladatokat is. Jelentős szerepe volt a felemelkedésben Tilhof Endrének, a város díszpolgárának, és Tomor Sándor plébánosnak; személyiségük, egyéniségük sokáig megmarad az itt élők emlékezetében. Jelenleg két helyi probléma vár sürgős megoldásra, a vízelvezetés és a kerékpárút építése. A közösségi ház fejlesztése elkészült, a közösségi tér kialakítása a közeljövő feladatai között szerepel.

Az önkormányzat 650 ezer forinttal támogatja az évforduló tiszteletére készülő, Külön is együtt című kötetet – mondta a polgármester, és azt kérte, hogy mindenki munkálkodjon tovább a városrész és az egész város felemelkedéséért.

Az ünnepi műsorban Tósok és Berénd történetét ismerhették meg a résztvevők a kezdetektől 1950-ig, az egyesítésig. A közreműködők az egykori diákok, Hoffmann-né Kovács Edit, Geri Gyula, Horváthné Tilhof Gyöngyi és Csendesné Bosits Éva voltak. A katolikus iskola diákjai, Rejtő Luca, Rejtő Emili, Kiss Eszter és Somodi Csenge felidézte, miként éltek a városrészekben nagyszüleik, szüleik.

Méltón ünnepelték a településrészek egyesítését. Sokan részt vettek az ünnepen
Fotó: Györkös József

Az eseményen emléktáblát helyeztek el a közösségi ház falán. Geri Gyula, a Tósokberéndért Egyesület elnöke azt kérte, hogy mindenki emlékezzen az ősökre, és arra, amit ők több száz éven keresztül felépítettek. – Ha most eljönnének közénk, látnák a változást, amelyet az itt élők teljes szívvel tettek azért, hogy nekik és a gyermekeiknek jobb legyen – mondta az elnök. A táblát Tilhof Endre, Palotai Ferenc és Geri Gyula leplezte le.

A koszorúzást követően Rieder András önkormányzati képviselő megnyitotta a városrész múltját felidéző fotó- és dokumentumkiállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában