A Covid-helyzetben megnőtt a különleges gondozást igénylő gyerekek száma

A Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat közel öt éve tartó programsorozata érkezett a végéhez hétfőn. A Hangvillában a pályázatban vállalt és teljesített céljaikat mutatták be egymásnak és a meghívott vendégeknek az előadók.

Juhász-Léhi István

Szedlák Bernadett szerint megnőtt a különleges gondozást igénylő gyerekek száma Fotó: Pesthy Márton/Napló

Fotó: PESTHY MARTON

Erről is beszélt megnyitó beszédében Szedlák Bernadett, a Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója annak apropóján, hogy a Veszprémi Tankerület Központ A köznevelés esélyteremtő szerepének növelése című pályázati konstrukcióban nyert el több mint 286 millió forintot, melyet az Európai Unió és a magyar állam nyújtott. Kiderült: a megvalósítás során a tankerület három intézménye, valamint a Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat székhelyintézménye és tíz tagintézmény vett részt a sajátos nevelési igényű, illetve a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekek fejlesztését célzó módszertani projektben.

– Amikor belevágtunk a pályázatba, nem gondoltuk, hogy ennyire nehéz lesz – árulta el a főigazgató, aki hozzátette: a pályázat kínálta lehetőségek viszont kecsegtetőek voltak számukra, hiszen a térítésmentes képzések mellett sok eszközzel is gazdagodhattak.

Kiderült: a projekt fő céljai között szerepelt egyebek mellett az is, hogy „a köznevelési intézményekben megteremtse a szegregációtól és előítélettől mentes esélyegyenlőséget”, ami, úgy vélték, megvalósítható a helyi problémákra és adottságokra reagáló szakmai, módszertani segédanyag-fejlesztéssel, valamint más mellett a személyközpontú pedagógiai módszerek alkalmazásával az iskolai mentálhigiénében és egészséges életmódra nevelésben.

Szedlák Bernadett szerint megnőtt a különleges gondozást igénylő gyerekek száma
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Fő cél volt az integrált nevelési formák minőségi továbbfejlesztése. Szedlák Bernadett szerint ugyanakkor a jelenkor több új problémát hozott magával – elég csak a pandémiára gondolni – , ugyanis megnőtt a különleges gondozást igénylő gyerekek száma. A Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója megjegyezte, kollégáik összesen 75 fajta képzésben vettek részt. Volt olyan tagintézmény, ahol 101 képzést végeztek el, hangzott el. Ugyanakkor fejlesztő, terápiás, informatikai eszközökkel is gazdagodott több intézmény, ezek nélkülözhetetlenek a mindennapi munkában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában