Bensőséges hangulat

2021.11.26. 20:01

Betlehemet állítottak Balatonfüreden

Betlehemet állítottak Balatonfüreden, a római katolikus plébániatemplomnál, majd ünnepi műsorral köszöntötték az embereket a közelgő ünnep alkalmából pénteken.

Kovács Erika

Forrás: Balogh Ákos/Napló

Schindele Györgyné, a Reformkori Hagyományőrzők Társaságának tagja, aki húsz éve szervezi az ünnepséget, köszöntőjében utalt a járványra, így tavaly a helyi televízión keresztül tekinthették meg az emberek a betlehem állítását.  

 

Azt mondta, a templomnál, a szeretet szigetén akkor nem volt fény, ünnepség, gyerekzsivaj, baráti üdvözlés sem, de most mindenki itt van. Felidézte, Assisi Szent Ferenc 1223-ban készítette el viaszból a szobrokat a Szent Családról, és ezzel hagyományt indított el. 

 

- A szokásokat kötelességünk megőrizni, a jászol felállítása örömet szerez, az esemény bensőséges hangulatot teremt a rideg világban - fogalmazott. Hozzátette, a jászolnál megtörténhet az öröm, mert Isten úgy szerette a világot, hogy azért egyszülött fiát adta. A szónok méltatta az összetartozást, a szeretetet, a példaértékű összefogást, mellyel létrehozták a betlehemünnepséget Balatonfüreden. Schindele Györgyné végül felolvasta a hit erejéről szóló saját meséjét. 

 

Fodor János plébános arról beszélt, hogy mindig örömmel tölti el, ha fiatalokat, gyerekeket lát Isten színe előtt, majd méltatta a család, a szülők szeretetét, az emberi élet jelentőségét, mely óriási kincs. Kitért az emberi méltóságra, mely különösen felértékelődött napjainkban, és már gyerekkorban nagyon lényeges. – Fontos, hogy észrevegyük, tiszteljük, szeressük egymást a maszkok mögött, meglássuk a másikban a kincset. Minderre kiváló apropót adnak az ünnepek, az adventi várakozás, a karácsony. 

Gabnai Sándor lelkész felidézte gyermekkora karácsonyait, melyeket mindig nagyon várt. Szeretettel beszélt az ősi ünnepi dallamról, melyet családjával együtt akkor hallgatott, és ma is szívesen gondol rá. Méltatta a karácsonyt kísérő varázslatos légkört: a gyermekekkel, a karácsonyfa szépségével, a pásztorokkal, a jászollal, a Szent Családdal. 

 

A köszöntők után az Óvárosi óvoda apróságai szép műsort adtak, majd a szervezők szeretetünnepségre hívták a megjelenteket. A városban évtizedek óta jellemző szép eseményt az önkormányzat, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. és a Reformkori Hagyományőrzők Társasága szervezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában