Nem halálos ítélet

2021.11.28. 15:01

December 1. - A HIV-szűrés életeket menthet

A közelgő december 1-i AIDS világnap alkalmából Magyarországon is megemlékezünk mind a 37,7 millió HIV-vel élőről, mind az AIDS-betegségben ez idáig elhunyt mintegy 36 millió áldozatról - írja közleményében a Retropajzs Egyesület a HIV-vel élőkért.

Ugyan idén van a HIV/AIDS megjelenésének 40. évfordulója, Magyarországon azonban még ma is kizárólag a naprakész ismeretek hiányából fakadó előítéletek mentén esik szó erről, és az egyre növekvő számú, a társadalom legkülönbözőbb szegmenseiből kikerülő HIV-vel élők csoportjáról.
Az érintettek évtizedek óta titkolózásra kényszerülnek, megbélyegződnek, elveszíthetik az állásukat, szociálisan kirekesztetté válhatnak, és a "HIV-vel élő”-státuszt megsínyli a családi, baráti és párkapcsolatuk. Ma már azonban minden regisztrált HIV-vel élő számára hozzáférhető a korszerű, kombinált, antiretrovirális gyógyszeres terápia, így a HIV-fertőzés nem egyenlő a halálos ítélettel. Az ún. "gyógyszer-koktél" (cART) fegyelmezett szedése és a rendszeres orvosi kontroll mellett a HIV-vel élők vérében és egyéb testnedveiben nem mutatható ki a HIV jelenléte, vagyis nem fertőzők! Sőt, ezáltal teljes életet élhetnek, félelem nélkül választhatnak partnert, a nők pedig egészséges kisbabának adhatnak életet, akit már anyatejjel is táplálhatnak.

Az 1985-től rendelkezésre álló hazai járványügyi adatok szerint 2021. első félévéig 4344 HIV-vel élőt tartottak nyilván, közülük 1122-en kerültek AIDS-stádiumba, és 433 fő hunyt el a szerzett immunhiányos szindróma következtében. 
 

A fertőzöttek legnagyobb arányban a homoszexuális férfiak közül kerülnek ki, így a kisszámú oktatási program is hozzájuk jut el. Ennek következménye, hogy a heteroszexuális férfiak és nők ezzel kapcsolatos ismerethiánya jelentős kockázati tényezőt jelent. Jól példázza ezt L. Márta, a nyugdíjas matematika-fizika szakos tanár és nagymama esete is, aki 20 éve HIV-vel él. 2000 tavaszán a férjéről derült ki a nagymértékű fogyást és a visszatérő lázrohamokat vizsgálva, hogy AIDS-es. Vagy L. Éva 42 éves, középiskolai tanáré, aki idén szeptemberben adott életet egy egészséges gyermeknek.

Az elmúlt években jelentős előrelépés történt a HIV-fertőzött nők azonosítása és kezelése terén az anyáról gyermekre történő HIV-fertőzés megelőzése érdekében. Ez azonban túlnyomórészt a már diagnosztizált HIV-vel élő nőkre összpontosít. Azon nők esetében, akiknek a várandóssága idején nem végeznek HIV-szűrést, valamint pozitivitás esetén nem kapnak antiretrovirális kezelést, a terhesség, a szülés és a szoptatás során megfertőzhetik a gyermeküket. Utóbbiak esetében - az anya és az újszülött HIV-státusz ismeretének, valamint HIV-pozitív esetben a kezelés elmaradása miatt - jellemzően 5 éves korukra alakulnak ki az AIDS-stádiumra jellemző tünetek.

Tehát tudjuk, hogyan előzzük meg a gyermekek HIV-fertőzését, de nem elég tudni, mit kell tenni. Széleskörű szakmai és társadalmi összefogásra van szükség, hogy a gyermekek számára megadjuk a legnagyobb esélyt a túlélésre és a legjobb életminőségre. Ennek elérése érdekében egyesületünk 2022. évi célkitűzése, hogy felhívjuk a gyermekvállalást tervező nők és a kismamák figyelmét a HIV-szűrés fontosságára.

 

Retropajzs Egyesület a HIV-vel élőkért (RPE)

A 2020. novemberben bejegyzett egyesületet olyan alapítótagok hozták létre, akik látták, milyen nagy szükség van a társadalom legkülönbözőbb szegmenseiből összetevődő és sajnos egyre nagyobb számú HIV-vel élők érdekképviseletét ellátó civil szervezetre.
Tevékenységeinket az érintettek igényeinek folyamatos figyelembe vételével alakítjuk, beleértve a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet - Szent László telephely III. Infektológiai Osztálya és Szakambulanciáján kedd délelőttönként ügyelet tartását (bemutatkozás, az igények felmérése, segítségnyújtás), a mediátori szerep vállalását konkrét konfliktushelyzetekben (például az egészségügyi ellátás megtagadása), valamint a mindenkit megszólító tájékoztató kiadványok megjelentetését és rendezvények szervezését (megemlékezés az AIDS áldozatairól minden év májusának 3. vasárnapján, HIV-vel élők karácsonya).
 

Fő célkitűzéseink közé tartozik mind az egészségügyi szakemberek, mind pedig a civil társadalom széles rétegeinek edukációja, felvilágosítása, a tévhitek eloszlatása, és az így elért érzékenyítésen keresztül a HIV-vel élőkkel szembeni előítéletek feloldása.
Minden fórumon hirdetve be szeretnénk vinni a köztudatba, hogy a HIV-szűrés életeket menthet és a HIV-fertőzés/AIDS nem egyenlő a halálos ítélettel. Aki rendszeresen, az orvos előírása szerint szedi a gyógyszereit, és a vírusszáma méréshatár alatt van, az nem fertőz tovább, az ilyen ember nem veszélyes sem a párjára, sem a gyermekére, sem a környezetére!

 

A HIV-fertőzésről

Az emberi immunhiányos állapotot okozó vírus (HIV) az immunrendszer legyengülését váltja ki. Ennek hatására súlyos fertőzések alakulnak ki, melyek – diagnózis és kezelés hiányában – gyakran vezetnek halálhoz. 
Terjedésének számos lehetősége van (például védekezés nélküli szexuális aktus, nem diagnosztizált kismama esetében a magzat méhen belüli fertőződése, intravénás kábítószerhasználat esetén közös tűhasználat). A vírust nem terjesztik a vérszívó rovarok, az élelmiszerek, az ivó- és fürdővíz, továbbá a mindennapos érintkezések (kézfogás, csókolózás, stb.) sem jelentenek kockázatot.
 

A HIV jellemzője, hogy a szervezetbe kerülését követően az immunvédekezésben szerepet játszó sejteket évek alatt fokozatosan elpusztítva védtelenné teszi az érintettet az ártalmas baktériumokkal, vírusokkal és gombákkal szemben. A fertőzést követően általában csak enyhe, kezdeti akut tünetek alakulnak ki. Ekkortól kezdődik a tünetmentes HIV-betegség állapota, mely 3-10 évig is eltarthat. A gyógyszeres kezelésben nem részesülők kb. 40-50%-ánál fejlődik ki a tünetes HIV-betegség, melynek során a szervezet immunrendszere egyre gyengébbé válik (erre például a szájpenész, övsömör megjelenése hívja fel a figyelmet). Kezeletlen esetben 8-10 év eltelte után jelenik meg az AIDS-stádium (szerzett immunhiányos tünetegyüttes), daganatos megbetegedésekkel, súlyos fertőzésekkel, stb.
 

Az orvosi protokoll szerint az újonnan diagnosztizált tünetes HIV-fertőzött/AIDS beteg gyógyszeres kezelését azonnal el kell kezdeni, mely által tünet- és fertőzésmentessé tehető. Hazánkban a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai intézet - Szent László telephely III. Infektológiai Osztálya és Szakambulanciája, valamint a debreceni, miskolci és pécsi infektológiai centrumok végzik az ellátást. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában