Közgyűlést tartott a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye

Nehéz hónapok állnak mögöttünk, sokszor kiáltottunk Istenhez gyógyulásért – mondta Polgárdi Sándor esperes a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye Döbröntén tartott közgyűlésén.

Balla Emőke

Evangélikus lelkészek, a gyülekezetek vezetői, küldöttei vettek részt a közgyűlésen

Fotó: evangélikus egyházmegye/Polgárdi Sándor

Az esperes jelentésében szólt arról, hogy a világjárvány minket sem került el, de van miért dicsérni a mindenható Urat, az ő megtartó kegyelmét és szeretetét, mellyel megóvott bennünket. Polgárdi Sándor beszámolójában megemlítette, az idei esztendő a járványhelyzet ellenére is mozgalmas, sok feladattal, szervezéssel teli időszak volt az egyházmegyei elnökség számára. Ám a sok szervezés, adminisztráció, esperesi beszélgetések, istentiszteleti látogatások mellett nem lehet feledni a legfontosabbat: Isten elhívott szolgái vagyunk, az evangélium követei szerte a világban. Luther Márton gondolatát idézte – „Szerető, mennyei Atyánk, kérünk, add nekünk elsősorban az igédet, hogy az evangélium tisztán és igazán hirdettessék az egész világon! Azután add, hogy mi az igét hittel elfogadjuk, s az munkálkodjék s éljen mibennünk!” –, valamint az ötszáz évvel ezelőtt, Wormsban tartott birodalmi gyűlést, ahol elhangzott Luther mondata: „Itt állok, másként nem tehetek.”

Bálintné Sári Judit egyházmegyei felügyelő a bibliai Ne félj! felszólítással bátorította a híveket, a gyülekezetek vezetőit és megköszönte a lelkészek járvány ideje alatt végzett munkáját, az igehirdetés szolgálatát. Jövőre, a népszámlálás évében valljuk meg, hogy evangélikusok vagyunk, biztatott mindenkit.

Evangélikus lelkészek, a gyülekezetek vezetői, küldöttei vettek részt a közgyűlésen Fotó: evangélikus egyházmegye/Polgárdi Sándor

A közgyűlés résztvevői meghallgatták Dávid Ilona egyházmegyei gazdasági felelősnek, Bácsi Jánosnak, a Gusztáv Adolf Segélyszolgálat megyei felelősének és Kovács Gyöngyi megyei számvevőszéki elnöknek a jelentését. Lakner Pál nyugalmazott tábori püspök a XIX–XX. századi evangélikus egyház diaszpórává válása Magyarországon címmel tartott elő­adást. Vázolta a két világháború közötti, a második világháború alatti és utáni tendenciákat, az evangélikusok létszámának alakulását. Korunk kihívása az elnéptelenedő, elöregedő falvak, a vegyes házasságok és a kisegyházi erőtér, pozitív azonban az iskolai hitoktatás lehetősége – mely nagy feladat, de van missziói hozadéka –, az agglomerációs gyülekezetek erősödése és a Covid-járvány ideje alatti online jelenlét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában