Közművelődési szakembereket köszöntöttek a Megyeházán

A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága Közművelődési foglalkoztatási és képzési programját zárták le ünnepség keretében a Megyeháza Szent István-termében.

Juhász-Léhi István

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Vörösmarty Éva, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntőjében elmondta, a Nemzeti Művelődési Intézet képzési programjának köszönhetően a remények szerint a diplomájukat és szakképesítésüket most átvevők szervesen kapcsolódnak majd be a programok működtetésébe és szervezésébe. Azonban szerinte ez utóbbi egy szelete lesz a munkájuknak, hiszen a helyi értékek, hagyományok őrzői, terjesztői és népszerűsítői is kell hogy legyenek a frissen végzett szakemberek.

Ovádi Péter szerint a most végzettek lélekkel közösséget is formálnak Fotó: Nagy Lajos/Napló

Mint mondta, a megye elkötelezett a helyi értékek, hagyományok dokumentálására és népszerűsítésére. Fontos küldetésüknek tartják azt is, hogy a jövő nemzedéke számára át is örökítsék mindezt. Ebben a munkában szoros az együttműködésük a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatóságával. Az alelnök kijelentette, számítanak az új közművelődési szakemberekre, hiszen velük tudják majd gyarapítani a megye kincsestárát, és közösen tudják erősíteni a megyei identitástudatot.

Vörösmarty Éva hangsúlyozta, büszkévé teszi Veszprém megyeiként, hogy mennyi csodás érték van a környéken.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő ünnepi beszédét gratulációval kezdte, majd emlékeztetett arra, hogy a Kormány elkötelezett a magyar vidék fejlesztésében, ezért is indult el 2019-ben a Magyar falu program, amely többek között az ötezer fő alatti településeket célozza meg azokkal a fejlesztésekkel, melyekkel még élhetőbbé és jobbá válnak ezen községek. Azonban szerinte hiába újítanak meg épületeket, ha azok üresek és nincsenek megtöltve lélekkel. A most végzettek viszont ez teszik: közösséget formálnak.

Baloghné Uracs Marianna megyei igazgató a közművelődési, foglalkoztatási és képzési program részleteit osztotta meg. A program célja az volt, hogy a települési önkormányzatok megfelelő végzettségű szakembereket tudjanak alkalmazni, ami a kistelepülések esetében közművelődési szakmai végzettséget jelent. Országosan ötés fél milliárd forint volt ezen program kormányzati támogatása, aminek segítségével közel 2000 főt alkalmaztak egy éven át közművelődési asszisztensként, és 1600 települési önkormányzatot értek el. A megyében 142 szakembert tudtak foglalkoztatni, akik 149 településen tevékenykedtek. Elhangzott: a megye három településén indulhattak képzések – amit a pandémia nem könnyített meg -, és amelyen polgármesterek is részt vettek.

A rendezvényen kulturális műsort a veszprémi Váci Mihály Irodalmi Színpad adott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában