Önkéntesség: híd a generációk között

November 6-án minden önkéntes Veszprémre figyel: az önkéntesség magyarországi éve keretében a megyébe látogatunk az Európa Tanács magyar elnöksége keretében megrendezett Önkéntes csúcs során.

Rácz Zsófia

Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár és Navracsics Tibor kormánybiztos

Forrás: EKF

Ez lehetőséget biztosít arra, hogy bemutassuk Európának a Navracsics Tibor kormánybiztos által összehangolt Veszprém–Balaton 2023 – Európa kulturális fővárosa program világszínvonalú önkéntesfogadó rendszerét.

2021 novemberéig Magyarország tölti be az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnöki tisztségét. Ennek keretében az általam vezetett fiatalokért felelős helyettes államtitkárság – amely Novák Katalin családokért felelős miniszter asszony intézményéhez tartozik – lehetőséget kapott arra, hogy nemzetközi csúcstalálkozót szervezzen az önkéntesség témájához kapcsolódva. Ezáltal november 6-án az Önkéntes csúcs résztvevői Veszprémbe látogatnak. Nem véletlen, hogy a kétnapos rendezvény szakmai napjának helyszínéül a megyeszékhelyet választottuk. Döntésünk oka, hogy önöknél valósul meg a Veszprém–Balaton 2023 – Európa kulturális fővárosa program, amelynek előkészítésében az önkéntesfogadó szervezetek kulcsszerepet töltenek be. Ez a lehetőség Veszprémnek és hazánknak is kiváló alkalmat biztosít arra, hogy bemutassuk, szerintünk miért érték az önkéntesség.

A rendezvényünk idén különösen időszerű, hiszen három évfordulót ünnepelhetünk egyidejűleg. Egyrészt 2021-ben az önkéntesek nemzetközi évének 20. évfordulóját, másrészt az önkéntesség európai évének 10. évfordulóját is ünnepeljük. Ezen nemzetközi évfordulókon felül pedig nemzeti szinten 2021-et az önkéntesség magyarországi évének nyilvánítottuk. Ez a szerencsés együttállás lehetővé teszi számunkra, hogy visszatekintsünk kormányzásunk elmúlt 11 évében az önkéntesség terén elért eredményeinkre, és levonjuk következtetéseinket arról, hogy hova tovább az önkéntesség terén.

A jó kormányzás tényeken alapul: szerencsére az önkéntesség tekintetében rendelkezünk kézzelfogható adatokkal. A 2018-as Önkéntesség Magyarországon kutatásunk alapján a felnőtt népességből 3,6 millió polgártársunk végzett már önkéntes tevékenységet. Ehhez képest a teljes népesség 36 százaléka szeretne a jövőben is önkénteskedni. A 15–29 éves korosztály esetében a Magyar fiatalok 2020 kutatásunk alapján a fiatalok 16 százaléka önkénteskedett valaha. Ezenfelül jövőbeli önkénteskedést közel ötödük (19 százalék) tervez az élete során. Érdekesség, hogy a legnépszerűbb tevékenységek a környezet- és állatvédelem, valamint az egészségügy területén végzett önkénteskedés.

Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár és Navracsics Tibor kormánybiztos Fotó: EKF

Természetesen ahogy az élet minden más területén, úgy az önkéntesség esetében is tapasztalható volt az egész világot megrengető koronavírus-járvány hatása. Ennek következményeképpen – a Magyar fiatalok 2020 kutatásunk alapján – a fiatalok öt százaléka érzékelt változást a közösségi szerepvállalásban, és önkénteskedni kezdett, ezáltal fáradhatatlanul a frontvonalban segítve hazánkat. Elmondható, hogy Magyarország nemzetközileg is elismert jó gyakorlata, az iskolai közösségi szolgálat intézménye elérte a kívánt hatását, és az önkéntesség előszobáját biztosítva mozgósította veszélyhelyzetben a hazafias fia­talokat.

Számunkra az önkéntesség erőforrás és érték, az életmódunk fontos eleme. Hiszünk abban, hogy az önkéntesség hídszerűen átível nemzedékek között, ezért rendezvényünk jelszavának a generációk közötti önkéntesség gondolatát választottuk. Kulcsfontosságú, hogy kapcsolatot teremtsünk az önkéntesség és a családi élet között. Valljuk, hogy az önkéntesség gyökerei a családban kezdődnek, amely a legfontosabb értékeket közvetíti: a helyi ügyek iránti elköteleződést, a környezetünk iránti felelősségvállalást, valamint a nemzeti együttérzés kialakulását. Ezért ragaszkodunk ahhoz, hogy egy családon belül minden korosztály lehetőséget kapjon arra, hogy részt vehessen önkéntes tevékenységekben: a gyermekek, a szülők és a nagyszülők együttesen!

Nem véletlenül építünk családbarát Magyarországot. A család a fenntarthatóságunk kulcsa: a mi gyermekeink fogják alakítani az önkéntesség jövőjét. Ezért örülök, hogy az országépítő családokat összehangoló királynék városában, Veszprémben – Porga Gyula polgármester vendégszeretetét élvezve – megvitathatjuk, hogy mi legyen Európában az önkéntesség jövője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában