Ünnepi hangulatban

2021.12.19. 20:00

Balatonfüred városi karácsonya: szeretet és adomány

Értékeljük a közösséget, Balatonfüred gyönyörű környezetét, az embereket, akik itt élnek, mert jó szándékú, tisztességes emberek laknak ebben a városban. Érezzük jól magunkat, beszélgessünk, fogadjuk el, tiszteljük, szeressük egymást, ez a karácsony igazi üzenete, így érvelt Hári Lenke alpolgármester a városi ünnepségen a Vaszary Villában.

Kovács Erika

Forrás: Balogh Ákos/Napló

A viharos szél miatt a villa kertje helyett az épületben rendezték meg a városi ünnepséget Balatonfüreden, ahol a parkhoz hasonlóan karácsonyfát állítottak és ünnepi díszbe öltöztettek mindent a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. munkatársai. 

Hári Lenke alpolgármester karácsonyi köszöntőjében azt mondta: - Várakozunk, minden évben kicsit másképp. Nincs két adventi időszak, ahogy két egyforma karácsony sem, bár a misztikum ugyanaz. 

Arról is beszélt, hogy mindenkiben más emlékeket, ízeket, illatokat idéz fel az ünnep. Vannak, akik őrzik a családi hagyományokat, és ettől meghitt az ünnepük, mások maguk teremtik meg a karácsonyi hangulatot. Elhangzott, a világ folyamatosan változik körülöttünk, manapság kevesebb az állandóság, mint a szüleink, nagyszüleink életében volt, de mi sem vagyunk ugyanazok, akik voltunk tavaly ilyenkor. Több fájdalmas veszteséget, de sok örömteli pillanatot, sikert is megéltünk egyénileg, valamint a közösségben, a városban. 

- Hagyjuk, hogy megérintsen minket az ünnep varázsa! Gondoljuk át az elmúlt időszakot, az életet, mit kellene máshogyan tenni a jövőben, hogy kellemes, illatokkal, finom ízekkel, hagyományokkal, vagy újdonságokkal boldog ünnepe legyen mindenkinek - hangsúlyozta az alpolgármester. 

Az ünnepi gondolatok után karácsonyi adományt vett át Perger Zoltánné, a helyi szociális alapszolgáltatási központ vezetője Győri Anitától, a Balatonfüred Lions Club (BLC) tagjától és Gáspár Ákos önkormányzati képviselőtől. Győri Anita méltatta az összefogást, mert az adománygyűjtésen azt látták, sokan adakoztak a nehéz helyzetben lévőknek, mások mellett szolgáltatók, vállalkozók, magánszemélyek, intézmények. A gyűjtést három éve kezdeményezte a BLC, melyben sokat segít Gáspár Ákos képviselő is. Az adományból a szociális dolgozók javaslatai alapján tartós élelmiszert és vásárlási utalványt ajándékoznak karácsonyra a nehéz helyzetben élő embereknek, családoknak. 

Az ünnepi hangulatot tovább fokozta a város fúvószenekara és Keresztes Gábor, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze kitűnő előadása. Az esten a jelenlévők, köztük gyerekek tovább díszítették a karácsonyfát, majd szeretetvendégséggel ajándékoztak meg mindenkit a szervezők. 

Balatonfüred városi ünnepsége már délután megkezdődött a villában, ahol Geskó Judit művészettörténész Szöllősi-Nagy András professzorral, a Modern Műtár Gyűjtemény tulajdonosával a Praeludium kiállításban karácsonyi tárlatvezetéssel ajándékozta meg az érdeklődőket. A Praeludium tárlat, ahogy a cím is jelzi, a 2022-ben nyíló balatonfüredi új MOdern MŰtár (MOMŰ) előfutára. A MOMŰ a Szöllősi-Nagy – Nemes Gyűjtemény képzőművészeti és fotográfiai anyagából áll. A modern és kortárs, zömében a nemzetközi geometrikus, ill. a konkrét művészetet reprezentáló gyűjtemény harminc év után került haza Párizsból és került Balatonfüredre, részeként az Európa kulturális fővárosa rendezvénysorozatnak. A tárlat augusztusban nyílt és január 9-ig lehet megtekinteni. Szöllősi-Nagy András hidrológus, egyetemi tanár és Nemes Judit festőművész a hetvenes évek elején kezdtek képzőművészeti gyűjteményük felépítésébe Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában