Biztonság

2021.12.02. 07:00

Kamerabeszerzéshez kaphatnak pályázati támogatást a veszprémi társasházak

Kamerarendszer kiépítését és fejlesztését támogató forrásra pályázhatnak a társasházak egy, a napokban elfogadott rendeletnek köszönhetően a megyeszékhelyen.

Marton Attila

Forrás: Pixabay

Forras: Pixabay

Az ezt lehetővé tevő önkormányzati rendeletet a múlt heti közgyűlésen fogadta el a képviselő-testület. Az idei évre szóló, 7,5 millió forintos közbiztonsági keretből ötmillió forinttal Veszprémben működő szervezeteket támogatott, a fennmaradó 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásként áll a pályázó társasházak és lakásszövetkezetek rendelkezésére. 

– A város támogatási formái között új elemként jelenik meg ez a pályázati kiírás. Hasonló kezdeményezés több budapesti kerületben működik sikeresen évek óta, emellett a társasházi közös képviselők és lakók részéről is felmerült ennek az igénye. Ezért döntöttünk úgy, hogy önkormányzati forrással támogatjuk ezeket a kezdeményezéseket – mondta el érdeklődésünkre Pálinkás Roland, az önkormányzat közbiztonsági és bűnmegelőzési bizottságának elnöke. 

A kamerarendszerek kiépítése hozzájárul ahhoz, hogy távol tartsa az illetékteleneket a társasházak lépcsőházától, emellett javítja a lakók szubjektív biztonságérzetét, és megnehezíti a tulajdon elleni bűncselekmények elkövetését. A bizottsági elnök hozzátette, a pályázatot a jövő héten összeülő közbiztonsági és bűnmegelőzési bizottság írja majd ki. A rendelet szerint a kamerarendszer létesítésének vagy a meglévő kamerarendszer korszerűsítésének költségét 50 százalékban, de legfeljebb 500 000 forinttal támogatja az önkormányzat. Az idei évben a 2,5 millió forintos keretösszegből várhatóan öt-tíz képviselet pályázatát támogathatják. 

Pálinkás Roland elmondta, a következő években is leg- alább hasonló keretösszeggel szeretnék kiírni a pályázatot. A bizottsági elnök arra is kitért: azt, hogy a kamerák képe hova fut be, törvény szabályozza. Eszerint azokat csak a rendszert kiépítő és üzemeltető szolgáltató látja, ugyanakkor a mozgóképes felvételek szabálysértésekben, bűncselekmények esetén megkönnyítik a bizonyítási eljárásokat. 

A pályázatot 2022. februárig kell majd benyújtaniuk a jelentkezőknek, hiányosan benyújtott pályázat esetében hiánypótlásnak nincs helye. A társasházaknak és lakásszövetkezeteknek szigorú adatkezelési szabályoknak kell megfelelniük, hogy telepíthessék a kamerarendszert. A rendelet szerint a támogatást a szerződés megkötése után 30 napon belül átutalja az önkormányzat  a lakóközösség bankszámlájára. 

 

Ezek is érdekelhetik