Családok őszi randevúja

2021.12.02. 08:00

Több száz érdeklődő figyelhette az online térben az Ókovács házaspárt

A veszprémi főegyházmegye családpasztorációs irodája idén is megszervezte az Őszi randevú programsorozatot.

Napló

Sipos Csaba, Máthé Zsuzsa, Ókovács Szilveszter, Udvardy György és Fodor János az összejövetelen Fotó: Veszprémi Érsekség

Bár a tavalyi évvel szemben idén személyes találkozásra készültek, a járványhelyzet óvatosságra intette a szervezőket, ezért ismét nagyobb hangsúlyt fektettek az online közvetítésre. A Gizella hotelben tartott programon szűkebb közösségben, de az internet segítségével több száz érdeklődő tölthetett egy tartalmas estét az Ókovács házaspárral. 

 

A vendégeket Gerstmárné Takács Beatrix köszöntötte. Udvardy György veszprémi érsek felidézte az elmúlt időszak nehézségeit. Hány terv, ötlet született akár csak a családpasztorációnál, és hányszor kellett mindezeket felülírni, módosítani. Mégis a legfőbb üzenet, hogy soha nem adták fel, megtalálták a módját, hogyan érjék el a családokat. Négy területet hangsúlyozott, amelyekre az embernek szüksége van, és melyek az egyházban is összetartoznak: imádság, cselekedet, ünnep és hitünk megvallása. Ma itt az ünnep ideje van, mondta. 

 

Fodor János családreferens plébános arról beszélt, hogy sok a teher a házaspárokon, de ki kell mondani és sokszor felidézni: „ajándék vagy számomra”. Pont azok a nehézségek teszik széppé az életünket, melyeket együtt kell megoldanunk. János atya arra kérte a házaspárokat, tekintsenek vissza közös életükre, melyek voltak azok a dolgok, amelyek segítettek, hogy együtt lehessenek, együtt maradhassanak. Nézzék meg, melyek azok a pontok az életükben, amelyek kiemelkednek, szépek voltak, amikor megértették, mennyire fontos számukra, aki mellett elköteleződtek egy életre. 

Az Ókovács házaspárral Gerstmár Ferenc beszélgetett megismerkedésükről, házasságukról, gyermeknevelésről, a család és a munka összeegyeztethetőségéről. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és felesége, Máthé Zsuzsa történész, újságíró őszintén és jóleső természetességgel vallott különbözőségeikről, hétköznapi nehézségeikről. Elmondásuk szerint ők ugyanolyan szokványos nagy család, mint bármelyik másik négy gyermekkel. Ugyanolyan helyzeteket kell megoldaniuk, mint sokunknak: hogyan osszák be jól az idejüket. Ókovács Szilveszternek saját bevallása szerint állandó a lelkiismeret-furdalása, folyamatosan úgy érzi, mindig máshol kellene lennie, mert ott van mulasztásban. Felesége arról is mesélt, hogy a gyerekek mellett is igyekezett kapcsolatot tartani a külvilággal, reflektálni a világ dolgaira, ezért az írást akkor sem hagyta abba. Mindketten tudják, hogy most olyan életállapotban vannak, amikor még a gyerekeikkel, de már a szülőkkel is vannak feladataik a saját munkájuk mellett. Mindez rengeteg energiát igényel, ezért minden együtt töltött időt igyekeznek ajándéknak tekinteni, akár egy közös bevásárlást is. 

 

A programon szó esett még az Operaház missziós küldetéséről, a Szent István Intézetben zajló munkáról, melynek Zsuzsa az egyik alapítója, és fontos küldetésének tekinti az életvédelem szolgálatát. 

 

A beszélgetést a szervezők zenei blokkokkal színesítették. Sipos Csaba, a veszprémi Csermák Antal Zeneiskola tanára marimbán játszott. Végül a Tátrai házaspár, József és Rita megnyitotta az immár hatodik alkalommal elinduló Rendhagyó randevú házas­ság­é­pítő online játéksorozatot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában