A lovassport a szívügye volt

2022.01.14. 17:00

Eltemették Csuti István kettesfogat-hajtót, Tihany egyik ikonikus személyiségét

Nyolcvanadik életévében, hosszú betegség után elhunyt Csuti István. A neves kettesfogat-hajtót, a Tihanyi Lovas Klub alapítóját rengetegen kísérték utolsó útjára a falu temetőjében pénteken.

Kovács Erika

Gergely Ottó Gellért, a tihanyi bencés közösség tagja, plébános helyettes és Kicsák Tamás kántor gyászmiséje után Tósoki Imre helyi polgármester emlékezett az elhunytra. A falu elöljárójának is passziója a kettesfogat-hajtás, és gyakran versenyeztek együtt. Elhangzott, Csuti István maga volt a hagyomány, a régi tihanyi életmód megtestesítője, egyik utolsó képviselője, jellegzetes személyisége sajátos színnel gazdagította a települést. Lovas fogatával gyakran áthajtott a falun, fején a jellegzetes kalappal. - A lovassport a szívügye volt. Neki köszönhető, hogy elindult a fogathajtó bajnokság a faluban, tudását, elhivatottságát a sportág képviselői is elismerték. Az általa létrehozott fogathajtó versenyt tavaly 30. alkalommal szervezték meg, és megtisztelő volt számomra, hogy segédhajtóként mellettem ült - fogalmazott a polgármester. Hozzátette, a falu sport- és közösségi életében végzett több évtizedes kimagasló munkáját Pro Tihany-díjjal ismerték el 2015-ben. 

Csuti István életét nagyapja révén már gyermekkorában meghatározták a lovak, az állatok szeretete. Harminc évvel ezelőtt megalapította a Tihanyi Lovas Klubot, majd gyermekével, Anikóval együtt évente szervezte a kettesfogathajtó-versenyeket, melyeken leánya 15 éven át volt a segédhajtója. Tősgyökeres tihanyiként imádta faluját, lenyűgözte a Balaton, a Belső-tó látványa. Gyönyörű lovait betegsége miatt kénytelen volt eladni, de minden versenyen és rendezvényen továbbra is részt vett.  

 

Az elhunyt koporsóját Maurer István fogathajtó kettesfogatán, Mágussal és Szenátorral a gyönyörű szürke lipicai lovakkal vitte a végső nyughelyre, mert Csuti István főleg ezeket lovakat kedvelte. A szertartás után gyászmisén emlékeztek az elhunytra a Tihanyi Bencés Apátságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában